”Malcolm har släppts men anklagelserna mot honom kvarstår”, skriver den ideella organisationen Migrant Rights på Twitter.

”Åtalet mot honom syftar enbart till att tysta honom och alla anklagelser rörande hans aktivism måste läggas ned.”

Det var den 4 maj som migrantarbetaren Malcom Bidali greps i sitt hem i den qatariska huvudstaden Doha. Först två veckor senare tilläts han ringa sin mamma och meddela att han var vid liv. 

Enligt det åtal som väcktes i slutet av maj skulle Bidali ”ha tagit emot betalningar av en utländsk agent för att skapa och sprida desinformation i Qatar”, skriver regeringens presstjänst i ett uttalande som återgivs av nyhetsbyrån Reuters

28-årige Bidali kom till Qatar från Kenya 2016 för att jobba som säkerhetsvakt. Under pseudonymen ”Noah” bloggade och twittrade han om sina egna och andra gästarbetares erfarenheter. 

Flera fackföreningar och människorättsorganisationer anser att åtalet är diktaturens sätt att hämnas. 

”Vi tror att Bidali har fängslats för att ha dokumenterat omänskliga boende- och arbetsvillkor”, skriver Christy Hoffman, generalsekreterare för det globala tjänstefacket Uni, i ett öppet brev till Qatars regering.  

Det finns också tecken på att Bidali lurades i en fälla. Det uppger fem människorättsorganisationer, däribland Amnesty International och Human Rights Watch, som gemensamt granskat fallet. 

I slutet av april utsattes Bidali för nätfiske. På Twitter delade en anonym användare en länk med Bidali. Länken såg ut att leda till en video på Youtube, men gick i själva verket till en fejksida som samlade in information om användaren, enligt Amnesty Internationals utredning

Den informationen kan ha använts för att identifiera och lokalisera Bidali.

”Även om vi inte vet säkert vem som låg bakom nätfiskeattacken mot Malcolm Bidali så tyder gripandet kort därefter på att hans aktivism gjorde honom till en måltavla”, skriver organisationerna i ett gemensamt uttalande.   

Samtidigt hade Bidali några dagar innan gripandet hållit en onlineföreläsning för ett stort antal ideella organisationer, vilket också kan ha bidragit till att röja hans identitet. 

Jag antar att jag var rädd. Rädd för följderna av att nämna en mycket inflytelserik medlem av kungafamiljen.

Malcolm Bidali

Bidali hade bloggat om sin vardag i flera år innan gripandet. Hans texter präglas av ett nyanserat tonfall utan personpåhopp. Men det globala facket Uni befarar att hans sista inlägg kan ha fått myndigheterna att se rött. 

Då skrev Bidali för första gången om en namngiven person ur den absoluta monarkins högsta krets. 

Texten inleddes med orden: ”Det här är någonting jag tänkt göra ett tag nu. Jag tvekade varje gång för jag antar att jag var rädd. Rädd för följderna av att nämna en mycket inflytelserik medlem av kungafamiljen.”  

Qatar

Qatar är världens per capita rikaste land och runt 90 procent av befolkningen utgörs av migrantarbetare. Den allra största gruppen – omkring 800 000 människor – arbetar med att bygga arenor och infrastruktur inför herrfotbolls-VM 2022.

Medier och människorättsorganisationer har dokumenterat hur dessa ofta luras på lönen och i praktiken lever i rättslöshet. Den livsfarliga arbetsmiljön på landets byggarbetsplatser har också varit föremål för hård kritik.

2018 hyllades Qatar när landet beslutade att avskaffa kafalasystemet, som knöt vistelserätt i landet till anställning och innebar att migrantarbetare varken kunde byta jobb eller säga upp sig, samt att den som avskedades kunde deporteras.

Qatar är en absolut monarki. Fackföreningar är förbjudna.