– Det är extremt allvarligt, säger ombudsman Oscar Ernerot.

Våldsamheterna mellan Israel och palestinska Hamas har nu pågått i över en vecka med många döda som följd, varav ett stort antal barn.

Världsfacket, Itucs, ledare Sharan Burrow kallar situationen för ”hjärtskärande”.

– Ännu en gång är den orättvisa och olagliga ockupationen av palestinska landområden, och förvarandet av ockupationen av Palestina av Israel, grundorsaken, sa hon i ett uttalande förra veckan.

Ituc, som representerar fler än 200 miljoner löntagare i 163 länder, anser att den enda hållbara lösningen i framtiden är förhandlingar om två suveräna stater, det vill säga Palestina och Israel.

Olagliga bosättningar

FN:s säkerhetsråd antog den 23 december 2016 en resolution om fredsprocessen i Mellanöstern. Säkerhetsrådet konstaterar bland annat att israeliska bosättningar på ockuperad mark är olagliga och innebär ett allvarligt hinder för att uppnå en tvåstatslösning.

LO står bakom Itucs uttalanden och håller ett särskilt öga på vad som har hänt Ashraf Al-A’war, generalsekreterare på palestinska facket PGFTU.

Han greps 8 maj av israeliska säkerhetsstyrkor och förhördes. Enligt uppgifter förbjöd en israelisk domstol honom sedan att delta i någon facklig- eller politisk sammankomst under en månads tid.

Oscar Ernerot, ombudsman på LO:s internationella enhet, har träffat Ashraf Al-A’war flera gånger.

– Det är extremt allvarligt att Israel passar på att attackera de demokratiska krafterna som finns, det är mycket allvarligt, säger han och fortsätter:

– Ur ett fackligt perspektiv så är det nu väldigt svårt att hjälpa arbetare som jobbar inne i Israel. Arbetarna har ingen möjlighet att ta sig in i Israel eftersom alla check points har stängt. Det innebär att de måste leva både med krig och diskriminering plus att hela deras inkomst försvinner.

I Sydafrika har flera fackförbund demonstrerat den senaste veckan, bland annat utanför kontoret till israeliska handelskammaren.

Sydafrikanska fack har länge varit för en tvåstatslösning och anklagar Israels regim för apartheid. NEHAWU, som organiserar anställda inom skola- och sjukvård, kallar de senaste våldsamheterna för ”barbariska” och vill att Israel hålls ansvarigt för sina handlingar.  

I Kanada har NUPGE, som organiserar offentligt anställda, krävt ett slut på dödandet.

– Israel är en ockupationsmakt med mycket överlägsen och välutrustad armé. Den oproportionerliga användningen av denna överlägsna styrka är oacceptabel, sa Larry Brown, ordförande för NUPGE i ett uttalande.

Fackförbundet Unite i Nya Zeeland vill stänga ned Israels ambassad i landet.

– Precis som vi kastade ut ambassadören från Sydafrika 1984 så ska vi nu kasta ut ambassadören från den här apartheidregimen, sa ordförande Mike Treen under ett framträdande i helgen.