Jimmy har varit arbetslös länge och arbetstränar nu som butiksarbetare hos Matmissionen.

JAKOBSBERG. På anslagstavlan vid matbutikens entré hänger ett urklipp med Veckans ros från lokaltidningen Mitt i Järfälla.

”Jag vill ge ett stort fång rosor till Matmissionen i Jakobsberg som jobbar stenhårt för oss som lever på marginalerna av vår inkomst. Alla som jobbar där förtjänar en stor eloge för tålamodet och arbetsmoralen de uppvisar varje dag, med ett leende! Jag är ytterst tacksam i min ekonomiska situation att de finns här, nära mig.”  

Undertecknat: ”Lotta”. 

Den här dagen granskar Lotta, som inte vill vara med på bild och med sitt efternamn, varorna i köttdisken. Hon är skeptisk till om entrecote­biten som ligger där är värd sitt pris.

– Jag har ju min budget på 300 kronor i veckan att handla för här. Köper jag den här biten så försvinner för mycket från mitt saldo, säger hon.

Som 24-åring och gravid drabbades hon av en hjärntumör. Prognosen var att hon hade tio år kvar att leva, men den gränsen har hon nu passerat med råge.

I dag lever hon som sjukpensionär med små ekonomiska marginaler. För henne är Stadsmissionens sociala matbutik Matmissionen väldigt viktig. Här kan hon köpa mat för billiga priser.

Ännu en leverans med grönsaksöverskott från en stor livsmedelskedja rullas in.

Jimmy är också en av butikens kunder. Men för honom är Matmissionen mer än så.  

För samtidigt som han som medlem handlar sin mat här, servar han också kunderna. Efter att ha varit arbetslös en längre tid arbetstränar han nu i Matmissionens butik.

– Mitt kortsiktiga mål är att få komma upp i lite fler arbetstimmar här, berättar han.  

Jimmy, som inte vill ha sitt efternamn i tidningen, rullar ut vagnen med varor från lagret ut i butiken för att packa upp och ”fronta” dem. Han förklarar att det är fackspråk för att ställa upp varorna prydligt på hyllorna.  

På ett hyllplan står ett gäng orörda senapsburkar i glas för en krona styck. De har varit lite svårsålda.

– Om ni inte vill ha senap, köp det här ändå så får ni i alla fall ett tjusigt dricksglas för en krona, föreslår Jimmy som försäljningsargument. 

Med en timme kvar till öppning, innan Lotta kan kika ned i köttdisken, är det full rulle i den underjordiska lokalen intill Myrornas secondhand-butik i Jakobs­bergs centrum norr om Stockholm.

Man lär känna en del kunder som man kan gnabbas med. Men ingen får något extra bara för att man känner varandra. Alla måste ju få en chans att handla

Jimmy

Lastpallar och vagnar dras fram och tillbaka, lastbilarna med leveranser avlöser varandra utanför vid lastkajen. Det påminner lite om tomteverkstaden i Kalle Ankas jul.

Ett tjugotal personer packar och sorterar varorna som ska säljas i Matmissionen. Varorna är svinn som donerats av butikskedjor. Det kan vara livsmedel med kort datum, eller cornflakes­paket som bara är kosmetiskt tilltufsade,men med fullt tjänliga flingor i.

Medlemskunder får handla mat till en tredjedel av vad priset skulle ha varit i en vanlig mataffär.

Medlemskrav: Låg inkomst

Om man lever på försörjningsstöd, etableringsersättning, garanti­ersättning eller Migrationsverkets dagersättning är man automatiskt kvalificerad för medlemskap.  

Lever man på sjukersättning, sjukpenning, A-kassa, pension, föräldrapenning, aktivitetsersättning, aktivitetsstöd, har löneutmätning eller månadslön efter skatt som understiger 10 036 kronor kan man bli medlem.  

För att få vara medlem krävs att man kvalificerar sig. Villkoret är en inkomst på maximalt 10 036 kronor i månaden. Det kan handla om att man lever på exempelvis försörjningsstöd, Migrationsverkets dagersättning, pension eller en låg a-kassa. 

Jimmy trivs på sitt arbete. När butiken öppnar för dagen klockan 12 blir hans arbetsuppgift att sätta sig i kassan.

– Man lär känna en del kunder som man kan gnabbas med. Men ingen får något extra bara för att man känner varandra. Alla måste ju få en chans att handla, säger han.

Det finns en gräns på hur mycket man får handla av de flesta varor.  Varorna ska räcka till så många som möjligt. 

– Tidigare när vi hade vår butik i Veddesta kunde folk komma och sätta sig utanför butiken redan klockan nio och vi öppnade ju tolv. Folk ville vara först in och komma åt de bästa grönsakerna och frukterna innan det sålde slut, berättar Jimmy.

Utbudet på Matmissionen varierar dag från dag.

Varorna skänks av butikskedjor och kan vara delvis skadade eller ha kort datum.

På grund av coronapandemin har Matmissionen behövt tänka om.

För att hålla nere antalet kunder i butiken får endast medlemmar handla nu, förr kunde icke medlemmar också handla men till ett ordinarie pris.  

Utöver butiken och lagret i Jakobsberg har Matmissionen en butik söder om Stockholm i Hägersten.

Lagret till butiken i Jakobsberg är 700 kvadratmeter och fungerar också som lager åt Stockholms Stadsmission som distribuerar livsmedelsöverskott till ett 20-tal andra sociala verksamheter.  

Butikschefen Tove Larsson går igenom schemat. Butiken i Jakobsberg startades i början av 2020 och kundantalet ökar ständigt.

Butiken i Jakobsbergs centrum satte i gång med sin verksamhet ungefär samtidigt som coronapandemin slog till på allvar i början av 2020. Medlemsantalet har stadigt ökat sedan dess.

– Det blir en medlemsuppgång varje gång vi öppnar en ny butik. Vi vet att väldigt många har behov av att handla billig mat, säger Tove Larsson som är butikschef på Matmissionen i Jakobsberg.  

Under 2020 hade Matmissionen 6 000 medlemskunder, men enligt Tove Larsson finns det många fler som skulle behöva handla i en social mat­affär som Matmissionen.

– När vi försökt räkna utifrån den statistik som finns från myndigheter och kommuner är det cirka 200 000 personer i Stockholms län som skulle kunna bli medlemmar i Matmissionen, baserat på individernas inkomst.

Matmissionen

Två butiker, en i Hägersten och en i Jakobsberg  

Butiksutbudet bygger på donationer från livsmedelsbranschen. Utbudet varierar från dag till dag. Varorna kan ha kort datum, vara felbeställningar eller överskott från storhelger. Ibland har varorna förpackningsskador och kan vara svårsålda i vanliga affärer.