8.30: LO kräver lättnader i sjukersättning

– Det är helt oacceptabelt att de som får samhället att rulla inte ens ska få en pension att leva på, säger LO:s Susanna Gideonsson på första maj.

Under en digital presskonferens ställde LO fem krav för en värdig pension.

Susanna Gideonsson menar att situationen har blivit extra tydlig under coronapandemin – att de som får samhället att ”rulla” inte får en bra pension.

Hon sade också att LO inte kan ställa sig bakom den höjda pensionsåldern om det inte matchas med en bättre arbetsmiljö på medlemmarnas arbetsplatser.

Att ändra i pensionssystemet tar tid, medgav hon på en fråga hon fick under pressträffen. Därför krävs enligt henne även mer akuta åtgärder. Bland annat vill LO att reglerna för sjukersättning ska ändras så snart som möjligt. Den frågan utreds för tillfället av en statlig utredare.

LO:s fem krav är:

  1. Gör det lättare att få sjukersättning för de som inte kan jobba till ordinarie pension. Här pågår en statlig utredning just nu och även Försäkringskassan har varit inne på att åldern ska spela roll vid bedömning av rätten till sjukersättning. Något som inte görs i dag.
  2. Höj pensionsavgifterna. LO vill att den totala pensionen, allmän och avtalspension, ska vara minst 72 procent av lönen.   
  3. Avskaffa karensavdraget för gott. LO vill att pandemins undantag ska bli permanenta.
  4. Avskaffa allmän visstid och inför heltid som norm. Något som LO länge velat men när det gäller allmän visstid har detta inte gått att få igenom politiskt.
  5. Gör arbetslivet mer hållbart. Här vill LO att regeringens arbetsmiljöstrategi ska få genomslag i arbetslivet.

9:00: Vänsterpartiets vill göra det lättare att plugga på Komvux

Under lördagsmorgonen presenterade också Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar ett paket för de ungdomar som inte klarat gymnasiet med fullständiga betyg under coronaåret. 

– Det är så viktigt att de här eleverna inte blir en förlorad generation, säger hon på en webbsänd pressträff. 

Partiet vill göra det lättare för de här eleverna att läsa upp sina betyg på Komvux. Bland annat genom att tredubbla studiebidraget som i dag ligger strax över tusenlappen. Då hamnar de eleverna på samma nivå som högskolestuderande. 

– Det är för att de ska bli sporrade att läsa upp betygen som de inte fixade under det här året. 

Därtill vill Vänsterpartiet ha gratis kurslitteratur på Komvux och mentorer som kan hjälpa eleverna. 

10:30: Stefan Löfven (S) orolig för ungdomsarbetslösheten

– Vaccinet är framstegsgarantin och vägen ur krisen. 

Pandemin var det självklara temat när statsminister och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven höll sitt första maj-tal, från en talarstol med partiloggan och två svenska flaggor bakom sig.

Enligt Löfven har coronaviruset gett Sverige ett nytt politiskt läge. Främst handlar det om att fler nu ser behovet av välfärdssatsningar. Men också att brister i välfärden blivit extra synliga.

– Nu hör vi inte längre något tal om att välfärden bör rustas ner, säger han.

Stefan Löfven pratar om sin tid som ordförande för IF Metall och hans erfarenhet från tidigare ekonomiska kriser:

– Jag vet från min tid där att det är vanliga löntagare som får ta smällen.

Han nämner politiska förändringar som regeringen redan gjort för att lindra de smällarna. Bland annat förstärkt a-kassa under coronatiden.

Ungdomsarbetslösheten fick ett långt stycke i talet. De höga siffrorna oroar statsministern. Där har regeringen i vårbudgeten föreslagit 22 000 vägar till jobb för unga. Bland annat genom sommarjobb, yrkesutbildning och fler subventionerade jobb.

Stefan Löfven berättade om sitt första sommarjobb. Han var då 14 år och röjde sly på vägarna i Ådalen. Det gav en frihet, menar han.

– Alla borde få känna så.

Under dagen kritiserade Moderaterna Socialdemokraternas tidigare vallöfte att ha EU:s lägsta arbetslöshet. ”Nu har vi den femte högsta arbetslösheten i EU, och långtidsarbetslösheten är rekordhög”, skriver partiet på Twitter.

12:00: Nooshi Dadgostar (V) tror på ”ny storhetstid för industri och sysselsättning”

– Belastningen på vårdpersonalen har legat på bristningsgränsen i över ett år nu.

Även Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar lyfter pandemins konsekvenser i sitt första maj-tal.

– Framför allt handlar det om trygga anställningar, bra arbetsmiljö och rimliga löner. Den som är trygg i sin anställning vågar också ställa krav, säger hon.

Nedläggningsplanerna för Kvarnsvedens pappersbruk i Borlänge, där Arbetet var i veckan, är ett exempel på något som skulle kunna vändas till vad hon kallar för ”en ny storhetstid för svensk industri och sysselsättning”.

– Sverige kan återigen bli världsledande, i den globala omställningen mot ett fossilfritt samhälle.