– Det är upprörande. Jag blev faktiskt chockad. Även om jag har läst mycket om detta så har jag inte hört talas om något sådant tidigare, säger Eva Schömer om Arbetets granskning av brukarkooperativet JAG:s arbetsledaravtal.

Hon är professor i rättsvetenskap vid Högskolan i Kristianstad och forskar bland annat om arbetsvillkoren för personliga assistenter.

I JAG:s arbetsledaravtal konstateras att det är ett ideellt uppdrag, trots att det ingår typiska arbetsuppgifter som schemaläggning, arbetsledning, rekrytering och upplärning av nya assistenter.

Dessutom ska arbetsledaren ständigt vara beredd på att hoppa in på extrapass om det uppstår luckor i schemat, till exempel på grund av sjukdom.

Enligt avtalet ersätts uppdraget med ett arvode, inte lön, om assistansersättning räcker till det.

Eva Schömer är inte nådig i sin kritik av JAG:s avtalskontruktion.

– Tveklöst är de anställda. Det handlar inte ens om att de tänjer på några gränser utan de skiter i arbetsrätten. Det finns ingenting som heter ideellt arbete i en anställning.

Samtidigt tycker hon att Kommunal, som organiserar personliga assistenter, borde vara tuffare. Både vad gäller arbetsledaravtalet hos JAG, där hon tycker att facket borde anstränga sig för att hitta någon medlem som vill driva frågan för att få avtalet prövat.

Men även när det gäller den osäkra anställningstryggheten, oftast med en uppsägningstid på två veckor, och utan möjlighet till omplacering.

– Att man kan bli uppsagd på två veckor är väldigt märkligt och så har man skrivit bort rätten till omplacering i avtalet. Jag tycker att det är konstigt att facket har gått med på det.

Hon framhåller samtidigt att det är viktigt att brukarna ska ha rätt till ett självständigt liv, men det får inte gå ut över de anställda.

Ett problem som ofta lyfts är att assistansersättningen inte följt med i löneutvecklingen, något som gör det svårt att få assistansen att gå runt ekonomiskt.

Men inte heller det ska gå ut över personalen, anser Eva Schömer. 

– Det är klart att det är jätteproblematiskt att ersättningen halkat efter. Men i andra änden är det inte de anställda som ska lida för det. Jag tycker inte att man ska ställa människor mot människor på det här sättet.