Vi kommunalare talar ofta om hur vi kan påverka våra beslutsfattare.

Tänk om vi i stället började tänka på hur vi blir en av beslutsfattarna?

Tänk om vi kommunalare skulle vara en dem som är med och beslutar politiskt om det som rör våra yrken, våra förutsättningar på arbetsplatsen. 

Jag heter Malin Sjunneborn. Jag är ordförande i Kommunal Väst Socialdemokratiska förening, den största S-föreningen i Göteborg.

Föreningen har i skrivande stund drivit igenom många motioner i Socialdemokraterna, på alla nivåer. Vi har varit med och fått in fler kommunalare som blivit aktiva i politiken på kommunnivå och regional nivå. 

Är det några som kan driva frågor och förklara verkligheten så är det vi

Malin Sjunneborn

När vi är ute och talar med LO-arbetare och ställer frågan om vad de tycker om politiken blir svaret ofta: ”Den saknar verklighetskontakt från golvet.” Visst känner ni som läser igen detta?

Tänk om svaret vi fick på arbetsplatserna var: ”Ja, vi har en kommunalare i regionpolitiken som kan ta den frågan.” Hade inte detta varit det optimala? 

Vi i Kommunal Väst S-förening hoppas att fler fackligt aktiva i vårt avlånga land satsar på sina S-föreningar, startar lokala föreningar, börja engagera sig och driva en politik som är gynnsam för oss arbetare.

Ställ krav på vårt arbetarparti, börja organisera er, skapa opinion. Våga vara både facklig och politisk.

Men framför allt: Placera medlemmarnas vardag och verklighet i maktens korridorer.

Är det några som kan driva frågor och förklara verkligheten så är det vi. Tillsammans kan vi inom LO-familjen ta fram fler fackliga företrädare som företräder oss på kommunal nivå, på regional nivå men också på riksnivå. 

Är det inte dags att visa hur stark vår facklig-politiska samverkan med Socialdemokraterna är?  

Vi i Kommunal Väst S förening har kavlat upp ärmarna. Nu vill vi se att resten av landet gör likadant.