När Belarus demokratirörelse i slutet av förra sommaren reste sig mot den mångårige presidenten Aleksandr Lukasjenko stod de oberoende fackföreningar i första ledet. 

Vilda strejker utbröt på de för regimen så viktiga statliga företagen och när Lukasjenko skulle hålla ett propagandatal på lastbilsfabriken MZKT han blev utbuad av arbetarna.

Nu belönas den belarusiska centralorganisationen BKDP och dess medlemsförbund med Arthur Svensson-priset – ofta kallat den fackliga världens Nobelpris – för sina insatser. 

– Den oberoende fackrörelsen blev tidigt central i kampen mot det förfalskade valresultatet och striden för demokrati, säger priskommittén ordförande Frode Alfheim i ett uttalande.

– Det var en våg av strejker, aktioner och demonstrationer med kravet att valresultatet skulle ogiltigförklaras och att alla politiska fångar skulle släppas.

Men att utmana en auktoritär regim har ett pris. Något BKDP snabbt blev varse. 

– Flera fackliga aktivister har fått sparken från sina jobb och många har fängslats eller tvingats att fly landet. Fackkontor har stormats och stängts. Men ändå har facken i BKDP rekryterat nya medlemmar, bildat nya klubbar och fortsatt kampen, säger Frode Alfheim.

Gennady Fedynich, ordförande för elektronikindustrifacket Rep som ingår i BKDP, kallar priset ett erkännande. 

– Vi är tacksamma över att våra ansträngningar för att skydda arbetares rättigheter har uppmärksammats på så hög nivå. Det inspirerar oss och stimulerar oss att fortsätta, säger han till det globala facket IndustriAlls hemsida.

– Trots hård repression, 17 av våra medlemmar dömdes till olika fängelsestraff bara i år, så fortsätter Rep att kämpa för arbetarna.

Arthur Svensson-priset

Instiftades 2010 av norska facket Industri Energi och delas årligen ut till en aktivist eller organisation som gjort särskilt betydande insatser för rättigheter eller organisering.

Namnet kommer från Arthur Svensson, som ledde Kjemisk forbund från 1978–1995 och hade ett stort internationellt engagemang.

Tidigare pristagare inkluderar den chilenska fackledaren Barbara Figueroa (2020), det filippinska lärarfackets ordförande France Castro (2019), Kazakstans oberoende fackföreningar (2018) och det sydafrikanska lantarbetarfacket CSAAWU (2017).