Hur väcker en organisation bäst opinion för behjärtansvärda frågor när allt från dokusåpor till deckare, från serietidningar till sociala medier, konkurrerar om allmänhetens uppmärksamhet? 

FN:s arbetslivsorgan ILO har valt en beprövad strategi: ta draghjälp av kändisarna i stället för att tävla mot dem.

En lång rad skådespelare, musiker och idrottsprofiler har genom åren ställt sig bakom ILO:s kampanjer för anständiga villkor och mot olika former av diskriminering. Här listar Arbetet Global några av dem. 

Wagner Moura

Brasilianske Moura, kanske mest känd för sin roll som drogbaronen Pablo Escobar i Netflixserien Narcos, är ansiktet utåt för 50 för frihet, ILO kampanj för att få stater att ratificera tilläggsprotokollet mot tvångsarbete.
”Under min uppväxt i en av Brasiliens fattigaste regioner var jag van vid att se välbeställda familjer ta in flickor från fattiga familjer i sina hem”, skriver skådespelaren i en debattartikel.
”Det var först långt senare jag förstod vad det verkligen handlade om. Dessa unga flickor, som gjorde allt hushållsarbete i utbyte mot bara mat och tak över huvudet, levde i själva verket i modernt slaveri.”

Alyssa Milano

Skådespelaren Alyssa Milano, känd från bland annat tv-serierna Förhäxad och Melrose Place, var engagerad i sociala frågor långt innan hon blev en av den amerikanska metoorörelsens förgrundsfigurer. Hon var också en av många kändisar som ställde sig bakom ILO:s kampanj End Slavery Now och har dessutom varit goodwillambassadör för FN:s barnfond Unicef.    

Alexander Skarsgård

Fotbollsfantasten Skarsgård, känd från True Blood och Big Little Lies, gav rött kort till barnarbete i ILO:s kampanj med samma namn.

Eva Longoria

Desperate Housewives-skådisen Eva Longoria är engagerad i migranters rättigheter och aktiv i Demokratiska partiet, där hon 2012 ingick i staben för Barack Obamas återvalskampanj. Dessutom har hon stöttat ILO:s arbete för jämställdhet i arbetslivet. 
– Jag är här för att jag är kvinna. Och när vi har de här samtalen domineras de alltför ofta av män, sade hon när FN-organet den 8 mars 2017 släppte en jämställdhetsrapport.

Nicolas Cage

Oscarsbelönade Nicolas Cage – känd från bland annat Wild at Heart, Leaving Las Vegas och Kick-Ass, var den allra första Hollywoodstjärna som ILO knöt upp när FN-organet 2012 beslöt att ta engagera kändisar i opinionsarbetet. 
”Som pappa till två söner anser jag att situationen är oacceptabel, och det får mig att vilja göra någonting åt det”, skrev Cage i ett öppet brev om att motverka barnarbete. 

Sharon Stone

– Människor som lever med hiv behöver ett jobb precis som alla andra.
Så sade Sharon Stone – känd från The Laundromat, Casino och Basic Instinct – när hon 2015 ställde sig bakom ILO:s kampanj för att stoppa diskrimineringen av personer med hiv/aids. 

ILO

• Internationella arbetsorganisationen (ILO) grundades 1919, på arbetarrörelsens initiativ, inom ramen för dåvarande Nationernas förbund.

• Samlar i dag 187 av FN:s 193 medlemsländer.

• Intar genom sin trepartiska struktur – där medlemsländer, fackföreningar och arbetsgivarorganisationer deltar på lika villkor – en unik plats bland FN-organen.

• Tilldelades Nobels fredspris 1969.

Källa: ILO