KOMMENTAR. ”Ryktena säger att Socialdemokraterna har egna trollfabriker som bland annat riktar in sig på att sprida desinformation, lögner och osakliga angrepp motståndarna. Bland de mest utsatta är Ebba Busch, någon som Löfven i sådana fall måste vara speciellt rädd för”, läser jag på Kristdemokraterna Stockholms Facebooksida.

Det är inte ofta man ser lika rasande som vaga påståenden på en officiell Facebooksida för ett etablerat riksdagsparti, så nu måste det ju vara allvar.

Socialdemokraterna sägs, bland annat, ha lanserat ”det djupt nedlåtande begreppet” ”ebbatera”. Alltså att konsekvent anklaga någon annan för att vara skyldig till det man själv är ansvarig för.

Flera kommenterar att det hela framstår som inte helt underbyggt, då publicerar man inlägget en gång till. Nu med länkar.

Jag testar att kliva rätt ned i kaninhålet. Klickar på alla länkar och källhänvisningar. Läser allt. Det är dags för mig att radikaliseras i mitt sossehat.

Källorna då? Två opinionstexter, varav en skrivits av KD:s tidigare presschef Per Gudmundson. 

Trillar in på Gudmundsons text, publicerad på hans nya arbetsplats Bulletin – tidigare känd som högerns nya storsatsning för opinionsbildning, idag mest för redaktionell härdsmälta och textplagiat.

Men vem har tid att bry sig om sån skit som källkritik när man är förbannad?

Gudmundson tar upp två Facebooksidor; Sverige inför verkligheten som är kopplad till tankesmedjan Tiden och Samtidigt i Sverige, kopplad till socialdemokratiska Aktuellt i politiken

Tydligen har Sverige inför verkligheten kallat Ebba Buschs husaffärer ”tvivelaktiga”. Låter ju förjävligt.

De är också väldigt glada över att det inte är Ulf Kristersson som styr Sverige under pandemin, konstaterar Gudmundson. Ja, där går topplocket. Man riktigt kokar.

Så här skulle borgerligheten aldrig göra. Där vet man att ett välbalanserat debattinlägg givetvis är att kalla Stefan Löfven för Röfven, anklaga honom för Sveriges undergång genom massinvandring eller påstå att Magdalena Andersson njuter av att beskatta någon som dött.

Detta inlägg på Facebook-sidan ”Skattefakta” orsakade starka reaktioner. Bakom Skattefakta låg Svenskt Näringsliv.

Sverige inför verkligheten har också mage att antyda att Kristdemokraternas syn på aborträtten är, oklar. Aldrig hört något liknande. Nu blommar asfalten.

Vad Samtidigt i Sverige egentligen gjort har Gudmundson inga exempel alls på. Intrycket är att de bara är en stackars förbipasserande som dragits in i ett sånt där slagsmålsdammoln man ser på tecknad film.

Men det är ju sossar och de är med i texten, så nåt måste de ju gjort.

Går man in på sidan kan man läsa att ”Samtidigt i Sverige är en satsning från AiP Media Produktion AB som är ett dotterbolag till Socialdemokraterna.”

Sverige inför verkligheten säger sig vara ”Samhällskritik och samhällsgranskning från Tankesmedjan Tiden.”

Typiskt trollfabriksbeteende är ju, som vi alla vet, att vara tydlig med sin avsändare. Transparens? Bah! Snäppet under lågvattenmärken som att ha en ansvarig utgivare.

Det är ju inte som att Putin mörkar att han styr Ryssland. Eller hur?

Första inlägget jag läser på Samtidigt i Sverige: ”Poliserna blir fler – vad tycker du behöver göras mer?” Klassisk negativt kampanjande. 

Socialdemokraterna borde lära sig av borgerliga medieutspel att vill man vara seriös, då ska man göra som Moderaternas Johan Forssell och skrika rakt ut om att det aldrig finns nog med poliser i ett Sverige som gått under i gängkriminalitet.

Sansad, evidensbaserad och opartisk journalistik är att berätta att Sverige brinner. Har ingen här läst Bulletin?

”Oskyldigt? Nej, det ska också vara stora pengar inblandade. Varifrån kommer pengarna? Vem håller i taktpinnen? Är Löfven ansvarig? Styrs det här från högsta ort?”, läser jag på KD Stockholms Facebooksida. 

Alla vet ju att vill man vara rak, trovärdig och konkret. Då ska man, likt twittermoderaten Lars Beckman, enbart formulera sina påståenden som frågor.

Och är det något KD:s inlägg har, så är det en hel del frågetecken. 

Det är inte bara kristdemokrater och moderater som drabbats. Även Liberalerna och Centerpartiet har tydligen fått en släng av trollsleven. Jag läser källorna till påståendet.

Liberalerna har fått veta att de, likt de flesta borgerliga partier, röstat för religiösa friskolor. Ja, där satt dödsstöten för Folkpartiet.

Man har också gjort övertrampet att berätta för Centerpartiet att de faktiskt styr i 19 av landets 21 regioner och därför ett visst ansvar för vården. 

Jag testar att kliva rätt ned i kaninhålet. Klickar på alla länkar och källhänvisningar. Läser allt. Det är dags för mig att radikaliseras i mitt sossehat

Johannes Klenell

En känslig fråga för just Kristdemokrater vars huvudsakliga existensberättigande i dag är att utkräva regeringen ansvar för bristfällig vård i regioner där de själva bestämmer.

Alltså är det här med ”ebbatera” uppenbart näthat mot KD.

Nu vaknar Richard Herrey, en moderat politiker mest känd för att en gång ha påstått sig ha ”gyllene skor”.

”Hej Löfven. Ditt parti Socialdemokraterna använder nu sina megafoner, sina pitbulls, sina tankesmedjor och sina pengar för att sponsra smutskastning av Ebba?” skriver sång och dansmannen på Twitter. 

Hans bevis för detta? En skärmdump med texten: ”Tankesmedjan Tiden hette tidigare Arbetarrörelsens tankesmedja och grundades 2006. Smedjan drivs som en förening där Socialdemokraterna, LO och ABF är medlemmar.”

Det är ju såklart fakta, men i sammanhanget inte speciellt mycket logik.

535 likes. Mer än så behöver inte sägas. Klart man blir förbannad. Vi har ju ett helt drev av rasande sossepitbulls efter oss nu. 

Det låter inte klokt att det ska behöva vara såhär. I Sverige. Som redan brinner.

Den här Twitter-tråden retweetades bland annat av Jan Ericson (M).

Någon skriver på Twitter att allt KD säger stämmer och beklagar sig över utebliven lön. Han har varit en del av Socialdemokraternas trollfabrik. ”Jag hoppas innerligt socialdemokraterna ber om ursäkt offentligt och betalar min lön (140 tusen enligt kollektivavtal mellan trollfacken och arbetsgivareorganisationen)”. 

Källkritikens konung, Moderaternas riksdagsledamot Jan Ericson, tycker att detta ”insideavslöjande” låter ”helt sanslöst”. Efter att väldigt många påpekat för honom att det hela är ett skämt tar han bort sin tweet med argumentet ”Skillnaden mellan verklighet och fiction är ibland svår att se”.

Kulturkrigets första offer är sanningen. Och nu skiter precis alla i vad som är sant, det är förjävligt ändå.

”Det kan väl ändå inte vara Socialdemokraterna i Sveriges regering som står bakom? Regeringen?! De skulle ju skydda oss från nättroll. Inte slå armkrok med dem”, skriver KD:s kommunikatör upprört. 

Några timmar senare lägger Kristdemokraterna Stockholm ut ett nytt Facebookinlägg på sin sida. Det inleds med ”prata politik istället för att sprida lögner”.