Den ekonomiska krisen i Venezuela har pågått i flera år och inget tycks kunna parera utvecklingen. För varje år stiger arbetslösheten som nu är världens högsta.

Den senaste prognosen från Internationella Valutafonden, IMF, visar att årets arbetslöshet kan nå otroliga 57 procent.

Konsultbolaget Anova släppte i slutet av förra året en studie som visar att minst en halv miljon statsanställda har lämnat sina tjänster det senaste året, rapporterar tidningen El País.

Totalt har närmare 5,5 miljoner människor flytt landet – en siffra som kan komma att stiga till 6,2 miljoner vid slutet av 2021, spår FN. Det skulle i så fall betyda att fler människor har flytt från Venezuela än från krisen och inbördeskriget i Syrien.

Månadslönen i landet har varierat kraftigt, men på extremt låga nivåer, de senaste åren.

2019 registrerades en rekordlåg lön för statsanställda på 2 dollar i månaden, cirka 20 kronor. En summa som då knappt räckte till ett dussin ägg.

I början av januari i fjol höjdes minimilönen med 50 procent till 450 000 bolívares, vilket då motsvarade knappt 60 kronor.

De låga lönerna har gjort att människor lämnar den formella ekonomin för att i stället tjäna sitt levebröd på annat håll, uppger flera personer för El País.

– Vi har ingenjörer, tekniker och andra specialiserade yrkesgrupper som ägnar sig åt gatuförsäljning eller så måste de sälja sina tv- eller hushållsapparater för att överleva, säger Noel Hernández, advokat och facklig representant på ett statligt företag i staden Guayana.