På grund av Venezuelas djupa ekonomiska kris haltar utbildningssystemet.

Av Venezuelas cirka 300 000 lärare har en stor andel flytt landet, enligt lärarfackets ordförande Orlando Alzuru. Han uppskattar att det rör sig om cirka 120 000 lärare.

Månadslönen i landet har varierat kraftigt, men på extremt låga nivåer, de senaste åren.

I början av januari i år höjdes minimilönen med 50 procent till 450 000 bolívares, vilket då motsvarade knappt 60 kronor.

De senaste årens ekonomiska kris har tömt skolor och klassrum på innehåll. Oppositionen har larmat om hungriga elever och som svar på det lanserade president Nicolás Maduro en idé om hönsgårdar på landets skolor.

Brittiska The Guardian har träffat Doris Guzmán, lärare och facklig ledare i staden El Palmar.

Hon berättar för tidningen att de lärare som inte flytt landet väljer att jobba som gatuförsäljare för att tjäna mer pengar. Att åka buss eller tåg till jobbet kostar mer än en månadslön.

Doris Guzmán säger att hon tjänar cirka 80 kronor i månaden, vilket är lika mycket som ett kilo kött kostar.

När hon fick en infektion i fingret nyligen var hon tvungen att sälja sina kläder för att ha råd med antibiotika.

”Det är helt galet”, säger hon till The Guardian.

Av Venezuelas 30 miljoner invånare har drygt fyra miljoner flytt, de allra flesta till grannländer.

Venezuelas socialistiska regering förnekar att utbildningssystemet är i kris och menar att det är en komplott mot landets socialistiska modell.

– Venezuela är fortfarande en förebild. Trots krig och inflation erbjuder vi gratis kvalitetsutbildning, sa utbildningsministern Aristóbulo Istúriz under ett möte i januari.