Trots många uppsägningar under 2020 är det en stor skillnad i hur många som förlorat jobbet i olika branscher. Det kan Arbetsförmedlingen konstatera när coronapandemin påverkat arbetsmarknaden i snart ett år.

I ny statistik från myndigheten visar det sig att cirka 58 procent av de som blev varslade om uppsägning mellan perioden mars till juni 2020 blev av med jobbet inom ett halvår.

Under finanskrisen var motsvarande siffra 64 procent.

– Tudelningen är väldigt tydlig och krisen är i högre grad koncentrerad till vissa näringsgrenar. Det är främst inom privata tjänstesektorn så som hotell- och restaurang- och kulturbranschen den lett till uppsägningar, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Myndighetens siffror visar att arbetslösheten under perioden mars till juni 2020 varit störst inom just hotell, restaurang, besöksnäring och handel.

I dessa branscher är det dessutom vanligt med tillfälligt anställda och de ingår inte i myndighetens varselstatistik.