Första fackföreningen på Google: ”Historiskt”
Sällan har en fackförening med 200 medlemmar fått sådan medial uppmärksamhet. Men klubben på Google är den första i företagets historia – och har som mål att förbättra världen.
Några dagar in på det nya året presenterade sig fackföreningen Alphabet Workers Union (AWU), döpt efter Googles moderbolag, genom en debattartikel i New York Times.
”Diskriminering och trakasserier fortsätter. Alphabet fortsätter att slå ner på de som vågar höja rösten”, skriver fackföreningens representanter.
”Till de som är skeptiska till fackföreningar, eller tror att it-företag är mer innovativa utan fack, vill vi peka på att dessa och andra större problem består.”
Det är inte alla nystartade fackföreningar som får utrymme i USA:s kanske mest inflytelserika dagstidning. Särskilt inte om de bara samlar 226 personer, av en personalstyrka på runt 250 000.
Men AWU är den första fackföreningen i Googles historia – facken har haft svårt att få fotfäste i den mäktiga it-sektorn – och i amerikanska medier beskrivs dess födelse som banbrytande.
AWU:s representanter drar sig inte heller för att ta till stora ord.
– Detta är historiskt. Den första fackföreningen på ett dominerande techbolag, av och för alla it-arbetare, säger mjukvaruingenjören Dylan Baker i ett pressmeddelande.
– Vi kommer att välja representanter, vi kommer att fatta beslut demokratiskt, vi kommer betala medlemsavgifter. Och vi kommer att anlita skickliga organisatörer för att se till att alla Googleanställda vet att de kan komma till oss om de faktiskt vill att deras företag ska återspegla deras värderingar.
AWU är, med amerikansk terminologi, ett så kallat minoritetsfack. Tills en majoritet av de anställda anslutit sig, och fackföreningen certifierats av arbetsmarknadsstyrelsen NLRB, är Google inte skyldigt att förhandla med facket.
För CNN uppger AWU att ett formellt erkännande i nuläget inte är en målsättning. Certifiering skulle innebära att facket bara kan företräda de anställda, men ett centralt mål för AWU är att organisera de konsulter som utgör omkring hälften av Googles personal.
AWU började som en informell, och hemlig, sammanslutning mellan socialt engagerade Googleanställda.
Enligt facket var målet att undvika repression från företaget. Arbetsmarknadsstyrelsen har tidigare slagit fast att Google brutit mot lagen när anställda som försökt organisera sig fackligt avskedats.
Utöver traditionella fackliga frågor som villkor och arbetsmiljö vill AWU även ge de personalen en röst om Alphabets globala roll. Anställda har tidigare protesterat mot samarbete med auktoritära regeringar och försäljning av teknologi till amerikansk militär och polis.
Facket lovar att fortsätta driva dessa frågor gentemot företaget.
”Det har ett ansvar gentemot sina tusentals arbetare och miljarder användare att göra världen till en bättre plats. Som Alphabetarbetare kan vi hjälpa till att bygga den världen”, skriver representanterna i New York Times.
I ett uttalande som återges av bland andra CNBC säger Googles personalchef Kara Silverstein att företaget erkänner fackliga rättigheter, men nämner ingenting om framtida dialog med AWU.
– Självklart har våra anställda skyddade rättigheter som vi stöder. Men som vi alltid har gjort kommer vi att fortsätta att prata direkt med alla våra anställda.
Google bildades 1998 i Kalifornien, USA. Moderbolaget Alphabet har drygt 120 000 anställda och runt 130 000 konsulter.
Google har 70 kontor i 50 länder. Företagets tillhandahåller internetrelaterade produkter såsom sökmotorer, mjukvaru- och hårdvaruprogram, molntjänster och annonsering.
Statistik från juli 2019 visar att Googles sökmotorer används av närmare 90 procent av alla internetanvändare.
Källor: CNN, Google, Wikipedia, Verge.