Mer än 1 600 anställda på Google har i ett brev till företagets vd Sundar Pichai krävt att företaget ska sluta sälja teknologi till polisen i USA.

De anställda är kritiska mot den ”systematiska rasism” som finns inom poliskåren, uppger nyhetssajten Cnet som tagit del av brevet. Även vissa kontrakt med den amerikanska militären bör enligt de anställda avslutas.

Uppmaningen kommer efter demonstrationerna som startade sedan en vit polisman kvävt den svarta amerikanen George Floyd till döds.

”Varför hjälpa de organisationer som är ansvariga för knät på George Floyds nacke att organisera sig mer effektivt?” skriver de anställda.

Google har bland annat sålt en app till polisen i Clarkstown, New York, som underlättat arbetet med att samla in bevis, men polisen i USA använder även företagets molntjänster.

Google har svarat på kritiken och säger att företaget inte kommer att avsluta kontraktet med polisen och tillägger att det ingår långsiktiga avtal med sina kunder, uppger Cnet.

Förra veckan meddelade dock Google att företaget ska satsa motsvarande 1,8 miljarder kronor för att stödja afroamerikanskt företagande.

Personalen på företaget har flera gånger protesterat mot hur dess teknologi används av amerikanska myndigheter.

2018 skrev 3 000 Googleanställda under en petition krävde om att företaget skulle avsluta ett projekt med Pentagon – Project Maven – som gick ut på att utveckla artificiell intelligens för att styra militära drönare.

Anställda har även varit kritiska till hur företaget hanterat fall av sexuella trakasserier.

Företaget har försökt att stoppa facklig organisering. I oktober förra året hindrade ledningen på Googles största Europakontor, i Schweiz, ett fackligt möte.

Det finns även ett stort missnöje mot att Google – som flera gånger korats som världens mest attraktiva arbetsgivare – i allt större utsträckning använder sig av visstidsanställningar med sämre villkor.

Fakta: Google

Google bildades 1998 i Kalifornien, USA, och har cirka 107 000 anställda. 
Vd sedan 2015 är Sundar Pichai. 

Google har 70 kontor i 50 länder. 

Företagets tillhandahåller internetrelaterade produkter såsom sökmotorer, mjukvaru- och hårdvaruprogram, molntjänster och annonsering. 

Statistik från juli 2019 visar att Googles sökmotorer används av närmare 90 procent av alla internetanvändare. 

Källor: CNN, Google, Wikipedia.