I måndags, 21 oktober, samlades ett fyrtiotal anställda på Googles kontor i Zürich.

Under mötet diskuterade de arbetsvillkor och fackliga rättigheter som varit konfliktfyllda ämnen på arbetsplatsen sedan i somras.

Googles ledning hade dessförinnan försökt få anställda att ställa in mötet, rapporterar bland annat Bloomberg News.

I juni försökte fler än 2 000 anställda på Googles kontor i Zürich anordna ett event om arbetsrättsliga frågor och de hade bjudit in representanter från det schweiziska fackförbundet Syndicom.

Men företagets ledning ställde in eventet, enligt källor till Bloomberg News. Då bestämde sig anställda att boka om mötet till denna vecka.

På företagets intranät skickades ett meddelande om att alla löntagare i Schweiz ”har laglig rätt att få information om fackliga rättigheter och bjuda in fackliga representanter till arbetsplatsen”.

Enligt meddelanden som Bloomberg News tagit del av ville Cathy McAllister, programansvarig på Google, på nytt ställa in mötet med motiveringen att sådana träffar ska ske i samarbete med företagets ledning.

Måndagens möte genomfördes oavsett ledningens påtryckningar och på plats var även fackliga representanter från Syndicom.

I fjol strejkade 20 000 Google-anställda i 47 länder mot företagets hantering av sexuella trakasserier.

Det finns även ett stort missnöje mot att Google i allt större utsträckning använder sig av visstidsanställningar med sämre villkor.

Det har fått amerikanska toppolitiker, inklusive demokratiska presidentkandidater, att reagera och skriva ett öppet brev med krav om förbättrade villkor.

Google har flera gånger korats som världens mest attraktiva arbetsgivare i enkätundersökningar med IT- och ingenjörsstudenter. Även i Sverige hamnar Google i topp som attraktivaste arbetsgivaren.

Vad är Google?

Google bildades 1998 i Kalifornien, USA, och har cirka 107 000 anställda.
Vd sedan 2015 är Sundar Pichai.

Google har 70 kontor i 50 länder.

Företagets tillhandahåller internetrelaterade produkter såsom sökmotorer, mjukvaru- och hårdvaruprogram, molntjänster och annonsering.

Statistik från juli 2019 visar att Googles sökmotorer används av närmare 90 procent av alla internetanvändare.

Källa: CNN, Google, Wikipedia.