När Zimbabwe i oktober 2018 försökte lösa landets ekonomiska kris genom att införa en skatt på finansiella transaktioner protesterade den fackliga centralorganisationen ZCTU. 

På grund av hyperinflationen i Zimbabwe förlitar sig många på elektroniska valutor och skatten – på 2 procent av transaktionsvärdet – skulle enligt facket slå hårt mot landets fattiga. 

– Vi demonstrerar fredligt mot de ekonomiska svårigheterna. Vi är här för att låta myndigheterna veta att zimbabwierna lider, sade ZCTU:s ordförande Peter Mutasa till nyhetsbyrån AFP innan marschen.

Myndigheterna förbjöd den planerade demonstrationen med hänvisning till ett kolerautbrott, vilket facket avfärdade som ett svepskäl. 

I huvudstaden Harare sattes ett stort antal kravallpoliser in och enligt världsfacket Ituc misshandlades flera av ZCTU:s medlemmar.  

33 fackliga aktivister greps. Av dessa åtalades 19, däribland Peter Mutasa och generalsekreteraren Japhet Moyo, för anstiftan till upplopp och brott mot ordningslagen. 

Nu frias samtliga från anklagelserna, rapporterar Zimbabwe lawyers for human rights, som företrätt ZCTU:s medlemmar.

Enligt människorättsjuristerna ansåg domstolen att åklagarna misslyckats att bevisa brott.     

Zimbabwe

Zimbabwes moderna historia är intimt sammanbunden med Robert Mugabe, befrielsehjälten som styrde landet från självständigheten 1980 till 2017 men med åren blev allt mer auktoritär. 

Hösten 2017 pressades Mugabe att avgå. Efterträdaren Emmerson Mnangagwa lovade att ta itu med landets akuta ekonomiska problem men krisen har förvärrats.

Inflationen låg under 2019 på drygt 161 procent. Hundratusentals zimbabwier är beroende av matbistånd eller riskerar svält om skörden slår fel.

Formella anställningar är sällsynta. Minst 80 procent av befolkningen försörjer sig inom den informella sektorn.

Källa: UI/Landguiden