Henrietta Rushwaya, ordförande för den regeringen närstående arbetsgivarorganisationen ZMF som samlar landets småskaliga gruvbolag, kom aldrig med planet till Dubai. 

I stället stoppades hon i tullen sedan polisen fått tips om att hon planerade att smuggla ut guld ur landet. 

”Totalt hittades omkring sex kilo guld, vars värde ännu inte har slagits fast, nedstoppat i den misstänktas handbagage”, står det i en polisrapport som citeras av den lokala nyhetssajten New Zimbabwe

Enligt polisrapporten uppger Rushwaya att hon fått guldet från en licensierad guldhandlare, som hon enbart identifierar som Ali, i den zimbabwiska huvudstaden Harare.

Ali ska ha instruerat henne att lämna guldet till en för henne okänd person på flygplatsen i Dubai. 

Rushwaya saknade dock en exportlicens varför hon frihetsberövades misstänkt för smugglingsförsök.

Lokala medier beskriver Rushwaya, som är medlem i regeringspartiet Zanu-PF, som ”kontroversiell”. 

Hon var tidigare ordförande för det zimbabwiska fotbollsförbundet Zifa men fick sparken 2010 efter att ha stått i centrum för matchfixningsskandalen Asiagate.

Själv uppgav Rushwaya att hon agerade mullvad för att hitta de riktiga matchfixarna, som hon sedan skulle ange till fotbollens världsorganisation Fifa, uppger nyhetssajten iHarare.

2014 greps Rushwaya misstänkt för att ha försökt utpressa en frikyrka på stora summor, uppger dagstidningen The Herald

Arbetsgivarorganisationen ZMF står dock vid sin ordförandes sida. 

– Som organisation är vi medvetna om att alla är oskyldiga tills motsatsen bevisats. Vi har haft förmånen att höra Rushwayas sida av historien och vi litar på att hon är oskyldig, säger vd:n Wellington Takavarasha i ett uttalande som citeras av nyhetssajten Zim Eye.

Enligt det zimbabwiska inrikesdepartementet smugglas guld till ett värde motsvarande 100 miljoner dollar, runt en miljard kronor, illegalt ut ur landet varje månad.

Zimbabwe

• Zimbabwes moderna historia är intimt sammanbunden med Robert Mugabe, befrielsehjälten som styrde landet från självständigheten 1980 till 2017 men med åren blev allt mer auktoritär. 

• Efter en maktkamp hösten 2017 ingrep militären och Mugabe pressades att avgå. Efterträdaren Emmerson Mnangagwa lovade att ta itu med landets akuta ekonomiska problem men i stället har krisen förvärrats.

• Inflationen låg under 2019 på drygt 161 procent. Hundratusentals zimbabwier är beroende av matbistånd eller riskerar svält om skörden slår fel. Formella anställningar är sällsynta. Minst 80 procent av befolkningen försörjer sig inom den informella sektorn.

Källa: UI/Landguiden