Göran Arrius, ordförande för Saco, bekräftar för Ekot att Svenskt Näringsliv och PTK:s överenskommelse rör en så pass stor del av arbetsmarknaden att centralorganisationen ställer sig bakom den.

– Nu när vi från Saco ställer oss bakom så kommer ju även väldigt många medlemmar på offentligsidan att stå bakom det här. Så vi ser att vi har en bred lösning och den tycker vi att regeringen ska gå fram med, säger han till SR.

Flera av Sacos förbund finns representerade inom PTK.

Beskedet från Saco kommer samma dag som sju LO-förbund riktar hård kritik mot just Svenskt Näringsliv och PTK:s överenskommelse i en debattartikel på Arbetet.

”Skulle Svenskt Näringslivs förslag bli underlag för en ny lagstiftning så är det en krigsförklaring mot LO och alla medlemmar i ett LO-förbund”, skriver Byggnads, Transport, Fastighets, Målarna, Elektrikerna, Pappers och Seko.

Göran Arrius tycker att alternativet, den statliga las-utredningen, är betydligt värre än PTK och Svenskt Näringslivs överenskommelse.

– Alltså, vi tycker att den, på många sätt, förändrar balansen på arbetsmarknaden i alldeles för stor omfattning och vi tycker att den här utredningen bör man faktiskt kasta i papperskorgen. Det finns många delar i den som inte svarar upp mot vad vi tycker är en rimlig utveckling, säger han till Ekot.

I går skrev Arbetet att LO-förbundet IF Metall öppnade för att eventuellt ansluta till PTK och Svenskt Näringslivs överenskommelse, trots att LO som organisation sagt nej.