Det är stiltje i turisternas solparadis Thailand. I år måste landet förlita sig på inhemsk turism eftersom landets gränser varit stängda.

Slaget från coronapandemin har varit stort och mer än två miljoner tjänster har försvunnit under året, varav en miljon i turistsektorn. Till den officiella arbetskraften räknas 38 miljoner så arbetslösheten rundar runt 5 procent, i huvudstaden Bangkok närmare 10 procent.

Regeringen uppger att 6,7 miljoner utländska turister har besökt landet i år, varav majoriteten innan coronapandemin svepte över världen i mars.

Detta till skillnad mot de nära 40 miljoner besökare som reste in i Thailand i fjol.

Men samtidigt som antalet företagskonkurser slår rekord och annan dyster statistik trillar in väljer staten att satsa på att få mer än en miljon thailändare i arbete.

Thailand har varit relativt förskonat från covid-19 med 3 700 fall av smitta och 59 döda hittills.

För tre veckor sedan valde staten att anordna en stor jobbmässa för tiotusentals arbetslösa besökare. Under några dagar ställde 570 företag ut och efterlyste arbetskraft.

Totalt handlade det om drygt 1,2 miljoner tjänster, varav merparten inom den privata sektorn.

Regeringen ska förutom att hjälpa företag att rekrytera arbetskraft även stå för halva lönen under ett år för tjänster som erbjuds 260 000 nyutexaminerade studenter, rapporterar Reuters.

Den thailändska ekonomin är den största i Sydostasien och i år beräknas tillväxten sjunka med 8,5 procent. (I Sverige beräknar regeringen att den sjunker med 4,6 procent)

Men en andra våg av coronaviruset runt om i världen kan slå ännu hårdare mot landet som nu planerar att öppna sin gränser successivt.

Supant Mongkolsuthree, ordförande för branschorganisationen FTI som företräder arbetsgivare inom industrin, oroas också över handelskriget mellan USA och Kina.

Oavsett vem som vinner i det amerikanska presidentvalet kommer uppfattningen att Kina är ett stort hot mot USA kvarstå, säger han till tidningen Bangkok Post.

– Handelskriget kommer att bestå. Vi vet bara inte om det kommer att lindras eller eskaleras.

Oroligheter i Thailand

Thailand har sedan en kupp genomfördes våren 2014 i praktiken styrts av militären. När landet gick till allmänna val i mars 2019 blev visserligen oppositionspartiet För Thailand störst, följt av militärens stödparti. Militären kunde dock behålla regeringsmakten genom stöd från den militärt tillsatta senaten.

Thailand var ett av de första länderna att nås av spridningen av det nya coronaviruset. Den ekonomiska nedgången ledde till att det politiska motståndet mot den militärstödda regeringen växte. Främst ungdomar i städerna och vid universiteten har riktat sin kritik mot såväl regeringen som militären och kungahuset. De har krävt en översyn av de hårda majestätslagarna. I augusti greps och åtalades flera demokratiaktivister.

Tusentals demonstranter har de senaste dagarna genomfört en omfattande protest i huvudstaden Bangkok. De regimkritiska demonstranterna har trotsat förbud mot sammankomster.

Källa: Landguiden, UI.