Disney

Förra veckan meddelade Disney att 28 000 anställda måste lämna sina jobb på företagets temaparker i USA. Uppsägningarna kommer främst drabba deltidsanställda. Företagets nöjesparker i Florida, Tokyo, Hongkong, Shanghai och Paris har kunna öppna igen, om än med restriktioner. Sammanlagt har Disneys temaparker 100 000 anställda.

Ralph Lauren

Modegiganten Ralph Lauren ska försöka skära sina kostnader med 1,8 miljarder kronor om året och väljer nu att säga upp 15 procent av sin globala personalstyrka, vilket motsvarar drygt 2 000 personer.

HSBC

Europas största bank meddelade i juni att den ska skära ned 35 000 jobb, 15 procent av personalstyrkan, i USA och Europa.

Marks and Spencer

I ett försök att bromsa en blödande kassa väljer detaljhandelsbolaget Marks and Spencer att sparka 7 000 anställda, knappt 10 procent, kommande månader.

Renault

Det går dåligt för biltillverkarna och under krisen har försäljningen störtdykt för bland annat franska Renault. Av 180 000 anställda globalt ska företaget nu göra sig av med närmare 15 000. Siffran kan bli något lägre tack vare ett lån från franska staten.

Tui

Resebolaget Tui, med huvudkontor i Tyskland, meddelade före sommaren att 8 000 jobb ryker när branschen står inför sin värsta kris någonsin. Det betyder att minst 10 procent av alla anställa får lämna bolaget.

Thyssenkrupp

Tyska industrikonglomeratet Thyssen Krupp har i omgångar meddelat nedskärningar. Sammanlagt närmare 4 000 inom bolagets fordon- och stålsegment får gå. Totalt har bolaget kring 160 000 anställda.

Nissan

Japanska biltillverkaren Nissan meddelade i maj att den stänger sin fabrik i Barcelona som har 2 800 anställda.

Airbus

Flygindustrin går som bekant på knäna. Runt hundratusen jobb inom den globala flygbranschen har gått förlorade på grund av pandemin. Ett av bolagen som kapat tjänster är europeiska flygtillverkaren Airbus. 15 000 jobb i Tyskland, Frankrike, Spanien och Storbritannien ska bort.

Shell

Även oljebolagen krisar rejält. Våren prisras på olja skapade panik och flera av världens största oljebolag har meddelat stora nedskärningar. Senast ut är Royal Dutch Shell som förra veckan lät meddela att 10 procent av all personal måste lämna, vilket innebär uppemot 9 000 tjänster.