Om det hade blivit en uppgörelse i las-förhandlingarna hade bläcket knappt hunnit torka innan det varit dags för nästa runda, avtalsförhandlingarna. Nu blev det ingen uppgörelse och då är frågan hur det påverkar förhandlingar om nya avtal.

För flera förbund är till exempel allmän visstid och hyvling viktiga frågor. Något som kunde fått en lösning om förhandlingarna hade gått i mål.

Handels hade till exempel yrkanden som rörde de frågorna när avtalsrörelsen inleddes i början av året. Även motparten, Svensk Handel, hade yrkanden som tangerade det som avhandlades i las-förhandlingarna.

– Då kom vi överens om att de frågorna hanterar inte vi i vår egen förhandling eftersom de redan förhandlas på ett annat bord. När det inte finns något resultat därifrån så tar vi tillbaka det pappret och lägger det på vårt bord på måndag när vi börjar förhandla, säger förbundets ordförande Linda Palmetzhofer.

Otrygga anställningar är en stor fråga även inom Kommunal. Men ordförande Tobias Baudin är peppad inför avtalsrörelsen.

– Vi ser redan framåt mot nästa steg. Vi ska förhandla fram 70 nya kollektivavtal i årets avtalsrörelse. Det är ingen vild gissning att vi fokuserar på fler trygga anställningar. Vi har haft yrkanden om det sedan tidigare.

Under fredagen lämnade Kommunal sina reviderade och utökade krav till sin motpart. Förbundet kräver nu att medlemmarna ska få retroaktiv lön för sitt arbete under våren då avtalsförhandlingarna pausades, rapporterar SR Ekot.

Kommunal vill även att det tillfälligt slopade karensavdraget, tas bort permanent.

Om det ska kunna ske i ett kollektivavtal måste först lagen ändras, menar förbundet.

När det gäller IF Metall så kan inte förbundet driva krav på tryggare jobb. Enligt regelboken ska parterna fortsätta där förhandlingarna stod då de i våras sköts upp till följd av pandemin. Och då fanns inte trygghetsfrågorna med, eftersom de skulle hanteras av LO, PTK och Svenskt Näringsliv.

– Men det kommer fler avtalsrörelser, konstaterar förbundets avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Seko, precis som Handels, sköt över vissa frågor till las-förhandlarna, frågor som nu får tas tillbaka. Men till skillnad från IF Metall så har de större möjligheter att komma med nya krav.

– Slentrianmässigt brukar vi ha som sista yrkande att vi förbehåller oss rätten att komplettera med nya yrkanden. Och så vitt jag känner till finns det inga hinder heller i de prolongerade (förlängda) avtalen, säger Sekos ordförande, Valle Karlsson.

– Men det är en stor risk att det här kommer att krångla till avtalsrörelsen ganska rejält, tillägger han.

Pontus Georgsson, ordförande för fackförbundet Pappers, menar att frågorna som las-förhandlingarna tog upp nu måste drivas hårt i avtalsrörelsen. Det är möjligt eftersom flera förbund har såna frågor i sina yrkanden inför avtalsförhandlingarna. 

– Vi hoppas att de som är drabbade av hyvling och har problem med allmän visstid tar de frågorna mer ordentligt nu i avtalsrörelsen. Pappers ska visa solidaritet. 

Även Byggnads ordförande, Johan Lindholm, är inne på solidaritetstanken. Själv är han ganska nöjd med det egna avtalets skrivningar om anställningstrygghet.

Men han ser att frågorna blir viktiga att driva i de kommande förhandlingarna.

– När jag vaknade i morse var jag helt inställd på avtalsrörelsen och jag är övertygad om att vi kan lösa de här frågorna den vägen. Ett enat LO kan hantera både hyvling och allmän visstid, säger Johan Lindholm.