Den 9 oktober tar det indonesiska parlamentet paus. Innan dess är ambitionen att den så kallade ”samlingslagen för jobbskapande” ska antas. 

Men de reformer som enligt president Joko Widodo ska generera arbetstillfällen innebär enligt landets fackföreningar en allvarlig försämring av arbetsvillkoren.

Nu hotar flera fackföreningar att ta ut sammanlagt fem miljoner medlemmar i en landsomfattande strejk den 6–8 oktober, rapporterar Reuters.

Reformpaketet berör totalt 73 befintliga lagar inom allt från arbetsrätt, ekonomi, offentligt förvaltning och miljölagstiftning.

Syftet är att genom regelförenklingar och förbättrat företagsklimat ge landets tillväxt en knuff, och förslagen har välkomnats av näringslivet.

Facken har protesterat mot samlingslagen i flera månader och vissa av de mest kontroversiella förslagen har slopats under parlamentets beredning.

Däribland att tillverkningsindustrin skulle undantas från kravet att betala minimilön liksom att företag som säger upp anställda med hänvisning till arbetsbrist skulle slippa betala avgångsvederlag.

– Det är en poäng vi vill betona. Vi är för investeringar men vi vill inte skada arbetarna, sade parlamentsledamoten Lamhot Sinaga från Golkarpartiet till Jakarta Post i slutet av augusti.

Fortfarande ligger dock förslagen om kortare betald ledighet och längre tillåtna arbetsdagar fast. Vilken enligt facken är skäl nog för strejk.

– Under nationalstrejken kommer vi att stoppa all produktion, säger Said Iqbal, ordförande för centralorganisationen KSPI, till Reuters.