Ett steg närmre ett enda fackförbund för Sveriges lärare.

Det kan ha tagits under måndagseftermiddagen då Lärarnas Riksförbunds kongress fattade det väntade beslutet: Förbundet ska utreda den framtida organisationen för Sveriges lärare.

Och samtidigt ska diskussioner om samarbete föras med den största konkurrenten Lärarförbundet, men också med Sacoförbunden Sveriges skolledarförbund och Sulf.

– Det här är en tydligt utsträckt hand till samtal och fortsatt förstärkt samverkan, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.

Tidigare har Lärarförbundet varit tydliga med att deras mål är ett enat lärarförbund för alla Sveriges lärare. Lärarnas Riksförbund har varit mer avvaktande till frågan.

– Jag skulle säga att det fortfarande är en öppen fråga. Innan den här kongressen hade jag som ordförande inget mandat att titta på om vi ska organiseras på ett annat sätt. För mig har det allra viktigaste varit att ta den här frågan till kongressen, säger Åsa Fahlén.

Enligt henne blev det en omfattande debatt innan en i stort sett enig kongress beslutade att gå vidare med utredningen.

– Det har funnits en ganska stor skepticism inom Lärarnas Riksförbund. Men när vi nu har pratat om det känns det jätteglädjande att vi har landat i ett beslut där vi är så pass eniga, säger hon.