Gripande i Hongkong oroar
Ett tjugotal personer har frihetsberövats enligt Hongkongs nya säkerhetslag. Efter gripandet av mediemogulen och demokratiaktivisten Jimmy Lai oroas svenska kritiker.
Anna Sundström, generalsekreterare för Palmecentret, oroas över att Hongkongs demokratiaktivister kan få långa fängelsestraff.
– Vi har aldrig sett någon liknande lagstiftning för att tysta kritiker eftersom lagarna även gäller personer utanför Hongkong. Vi får utvärdera och se vad som händer och hur vårt arbete kan påverkas av den nya lagen, säger hon.
En månad efter att Kina stiftade en ny säkerhetslag för Hongkong greps ytterligare nio personer misstänkta för brott mot den nya lagen.
Jimmy Lai, som äger de Pekingkritiska tidningarna Apple Daily och Next Magazine, är en av de gripna.
Enligt nyhetsbyrån Reuters har Jimmy Lai gripits på grund av sina nära relationer med utländska makthavare.
Bland annat har Jimmy Lai träffat USA:s utrikesminister Mike Pompeo i Washington.
Jimmy Lai greps av polis i mars, innan den nya säkerhetslagen var på plats, men släpptes mot borgen. Då greps han för sin delaktighet i en demokratidemonstration i augusti i fjol.
Även Lee Cheuk Yan, ledare för Hongkongs fria fackförbund HKCTU, greps i mars men släpptes mot borgen. Hans rättegång planerades till maj men har skjutits upp. Både LO och Palmecentret fördömde gripandet.
Anna Sundström berättar att fackföreningsrörelsen har varit aktiv i demokratirörelsen i Hongkong under en längre tid.
Nu tycker hon det är bra att det internationella tonläget höjs i och med att USA har utfärdat ett antal sanktioner gentemot Hongkongs styre.
– Det är viktigt att regeringar agerar mer och hittar andra åtgärder, såsom sanktioner, eftersom kritiken inte biter på Kina. Det är svårt för civilsamhället att göra mer än vi gör just nu för att förändra situationen.
Pauli Kristiansson, före detta internationell sekreterare på Livs, var med då det globala livsfacket IUL startade upp Hongkongs fria fack HKCTU.
I dag är han pensionär men är fortfarande engagerad i vad som händer i Hongkong och var där så sent som förra hösten.
Den nya säkerhetslagen oroar mycket.
– Kina införde den nya lagen mitt under pandemin för att ingen skulle ägna mycket uppmärksamhet åt det. Frågan är hur demokratirörelsen ska leva vidare nu, om delar av den ska gå under jorden till exempel. Men det finns många infiltratörer så det är svårt att verka i det dolda också, säger Pauli Kristiansson.
Jimmy Lai är den högst uppsatta personen som hittills har frihetsberövats till följd av den nya lagstiftningen. Sedan tidigare har 15 personer gripits i enlighet med den nya lagen.
Nya lagen i Hongkong
• Vid månadsskiftet juni—juli trädde en ny säkerhetslag, stiftad av folkkongressen i Peking, i kraft i Hongkong.
• Lagen listar fyra kategorier av brott: separatism, omstörtning, terrorism och samverkan med annat land eller externa element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.
• Lagen har fördömts av en lång rad länder som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system”, som fastslogs när den forna brittiska kolonin Hongkong överlämnades till Kina 1997.
• Principen skulle enligt överenskommelsen med Storbritannien gälla till 2047 och ska garantera Hongkong ett visst mått av demokratiskt oberoende samt större press- och yttrandefrihet i Fastlandskina.
Källa: TT