Snabbheten i den ekonomiska nedgången är unik, enligt Svenskt Näringsliv som i sin bedömning för svensk ekonomi för kommande år ser flera stora problem till följd av coronapandemin.

– Många företag kämpar fortfarande med vikande försäljning och omsättningstapp. För att snabbt kunna återstarta Sverige och undvika onödig utslagning av företag och jobb är det viktigt med fortsatt hög krisberedskap. Vissa stöd såsom omställningsstödet och de nedsatta arbetsgivaravgifterna behöver förlängas, säger Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi i ett pressmeddelande.

Branschorganisationen ser också allvarligt på arbetslösheten som de tror stiger till 9,7 procent för 2020 och till 10,4 procent 2021 (årsgenomsnitt).

Det kan jämföras med LO:s prognos för 2020 som hamnade på 8,5 procent.

LO:s chefsekonom Ola Pettersson sa till Arbetet den 4 juni att man baserar den siffran på effekterna av korttidspermitteringarna.

– Kortidspermitteringarna har varit viktiga men ett beklagligt inslag har varit de generella sänkningarna av arbetsgivaravgifterna. Det har varit extremt dyrt och ineffektivt och slagit fel, sa han då.