Bilderna på den kvinnliga polisen som faller på knä under Black lives matter-demonstrationen i Stockholm förra veckan har väckt mycket uppmärksamhet.

Polisbilen var omringad av demonstranter när kvinnan satte ner ett knä i marken och höjde en näve i luften, en gest som använts i kampen mot polisvåld i USA. På så sätt lugnades demonstranterna som omgav polisen.

Men medan många hyllat handlingen och sett den som ett ställningstagande mot rasism, som dessutom avvärjde en hotfull och farlig situation, anser andra att polisen brutit mot myndighetens krav på objektivitet och opartiskhet.

Ett antal privatpersoner har också anmält händelsen till polisens avdelning för särskilda utredningar.

De anser att kvinnan gjort sig skyldig till såväl tjänstefel som hets mot folkgrupp, då hon senare höll upp en skylt med texten: ”White silence is violence”, vilket flera anmälare tolkat som hets mot vita.

I går, måndag, fanns tolv anmälningar mot kvinnans agerande.

Åklagaren hade hunnit fatta beslut om nio av dem och konstaterat att det inte fanns anledning att anta att något brottsligt skett.

Och att ärendena därför inte skulle leda till förundersökning.

Men händelsen kan fortfarande få arbetsrättsliga följder för den knäböjande polisen i form av disciplinära åtgärder. Enheten för särskilda utredningar har skickat anmälningarna vidare internt inom polismyndigheten som ska utreda det inträffade.

– Vi har fått anmälningarna, men inte börjat med ärendet än. Vi måste skaffa oss en bild av vad som hände på platsen innan vi beslutar hur vi går vidare, säger Gunnar Edeland, chef för gruppen för skiljande och disciplin i Stockholm.

Om gruppen kommer fram till att kvinnan agerat fel kan fallet gå vidare till polisens personalansvarsnämnd som kan besluta om disciplinära följder så som varningar eller löneavdrag.

– I värsta fall kan man förlora jobbet, men då krävs nästan alltid att något brottsligt skett och det anser ju inte åklagaren här, säger Gunnar Edeland.

Utredningar som görs av gruppen för skiljande och disciplin kan också få andra följder så som taktiska åtgärder, att polisens arbetssätt förändras eller att polisutbildningen görs om.

Vad som skulle kunna bli aktuellt i detta fallet, vill Gunnar Edeland dock inte spekulera i.

Han säger att utredningen måste få ta sin tid och att det är en komplex situation som ska redas ut.