Coronapandemin har satt stopp för mycket denna vår. Så även för  LO:s feministiska stipendium, som skulle ha delats ut första maj.

– Eftersom första maj var annorlunda har vi inte delat ut det än. Det kommer att komma, säger Berit Müllerström, LO:s andre vice ordförande.

– Det finns ansökningar, men när vi skulle fatta beslut om dem började coronan brisera och då var det andra saker vi fick fokusera på. 

När det inte blev något traditionellt firande av första maj, diskuterades om stipendiet skulle delas ut på LO-kongressen i juni.

När den nu också blir digital, och de allra flesta kongressfrågorna skjuts fram till 2021, finns ingen ny plan varken för när eller hur utdelningen ska ske. 

– Stipendiet bygger ju också på att de som söker kan göra vissa saker, som utbildningar eller möten, och det bedömde vi att det är svårt att göra nu. Det är möjligt att vi delar ut det till hösten. Tanken är att det ska fortsätta, men det kom i helt fel läge i år, säger Berit Müllerström.

LO:s feministiska stipendium

Stipendiet som är på 50 000 kronor delas ut för att uppmuntra fler fackliga att engagera sig i jämställdhetsfrågor.

Det kan sökas av medlemmar och förtroendevalda i LO-förbund som vill driva ett projekt, en utbildning, eller andra aktiviteter för att främja jämställdheten på arbetsplatsen, i arbetslivet eller i den fackliga rörelsen.