– Det känns otroligt kul att kunna dela ut det första stipendiet någonsin till två så välgenomtänkta projekt. Vi har fått in många bra ansökningar och det märks att facklig feminism är här för att stanna, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i ett pressmeddelande.

Det är första gången som LO:s fackligt feministiska stipendium på 50 000 kronor delas ut och det infördes på årsdagen av det fackliga metoo-uppropet #inteförhandlingsbart.

En av mottagarna är det tvärfackliga nätverket mellan kvinnor i Fastighets, Byggnads och Elektrikerna i Örebro/Värmland.

– Det är extra kul just eftersom vi tänkte att vi hade en bra idé och skickade in en nominering, men sedan trodde vi inte att vi skulle vinna, säger Jenny Norbäck som är en av initiativtagarna till nätverket till Fastighetsfolket.

Pengarna kommer väl till pass för nätverkets verksamhet och ses som en bekräftelse på att de tänker rätt.

#Metoo

Nytt LO-stipendium ska uppmuntra facklig feminism

Nyheter

– Vi har tidigare haft föreläsare, så pengarna kommer att användas till mer sådant bland annat, säger Jenny Norbäck till Fastighetsfolket.

Den andra stipendiaten, Seko sjöfolk, är på gång att starta just ett kvinnligt nätverk och det finns planer på att genomföra tre träffar, rapporterar Sekotidningen.

Pengarna kommer bland annat att användas till att betala externa föreläsare.

– Så småningom ska vi bjuda in inspirerande personer utifrån och då är det fint att kunna använda stipendiet till det, säger Ida Wallin, ombudsman på Seko sjöfolk och en av initiativtagarna till nätverket, till Sekotidningen.

Stipendiepengarna kommer att delas mellan de båda mottagarna som får 25 000 kronor var och delas ut av Karl-Petter Thorwaldsson i Kalmar den första maj.