Inledningsvis såg Singapore ut att ha coronautbrottet under kontroll.

Men snart visade det sig att viruset spreds som en löpeld bland den sydostasiatiska stadsstatens migrantarbetare.

90 procent av Singapores runt 36 500 bekräftade fall av covid-19 har konstaterats hos migrantarbetare. 

Förklaringen identifierades snart som trångboddhet. 

Landets 1,4 miljoner migrantarbetare bor som regel i bostadskomplex som arbetsgivaren står för.

Av kostnadsskäl fylls sovsalar till brädden och många delar på gemensamma utrymmen, vilket kraftigt minskar möjligheten till fysisk distansering.

Men framtidens migrantarbetare kommer få åtminstone lite mer utrymme att breda ut sig på. Singapore har beslutat om en omfattande reform av bostadskomplexen. 

– Det handlar inte bara om att vi försöker minska risken för smittspridning, utan också om hur vi kan reagera mer effektivt när ett utbrott kommer, säger bemanningsministern Josephine Teo till tidningen Straits Times.

Innan året är slut ska 60 000 nya sovplatser stå klara, vilka ska användas för att glesa ut migrantarbetarna och minska trycket på befintliga bostadskomplex. 

Nästa år ska ytterligare minst 40 000 nya sovplatser tillkomma.

Dessutom införs nya regler för migrantarbetarbostäderna. Max tio får bo i samma rum och bara enkelsängar tillåts. I dag är våningssängar norm. 

Det ska också finnas ett badrum per fem arbetare. I dag säger regeln att 15 personer får dela toalett. 

Tillgänglig mark är en bristvara i pyttestaten Singapore och bland landets invånare har regeringens besked om nybyggen väckt oro för att de nu ska tvingas ha migrantarbetare runt husknuten. 

– Så kommer det mycket riktigt att bli, säger Lawrence Wong som leder den statliga coronaarbetsgruppen till Straits Times. 

Han uppmanar singaporeanerna att överge sin ”inte på min bakgård”-mentalitet och se pandemin som en chans att bygga ett mer inkluderande samhälle. 

– Vi behöver erkänna allt som våra migrantarbetare har gjort och fortsätter göra för att bygga Singapore och välkomna dem som en del av vårt samhälle. 

Trångboddhet bakom smitta

• Omkring 1,4 miljoner av totalt 5,7 miljoner boende i Singapore är migrantarbetare.

• Landet har drygt 36 000 bekräftade fall av covid-19. Av dessa har 90 procent drabbat migrantarbetare.

• Sedan trångboddheten identifierades som den främsta orsaken till smittspridningen har migrantarbetare evakuerats till temporära bostäder i arméläger och på kryssningsfartyg.

Källor: BBC, Straits Times, TT, Johns Hopkins University