Om det blir som valberedningen föreslår tar Susanna Gideonsson över som ordförande för LO vid kongressen 15 juni. Hon avgår då som ordförande för Handels.

Vid sin sida föreslås Therese Guovelin, tidigare ordförande för Hotell- och restaurangfacket, sitta kvar som LO:s förste vice ordförande, medan Lisa Bengtsson, förbundssekreterare i Kommunal, föreslås som ny andre vice ordförande.

– Om man tittar tillbaka i LO:s historia så har vi haft många år då ledningen var mansdominerad. Nu senast har vi haft en jämställd ledning och det är bra och viktigt att arbetarkvinnornas perspektiv kommer med i ledningen, säger Lisa Bengtsson.

Tre kvinnor från tre kvinnodominerande förbund kan alltså kommande fyra få leda LO framåt. Den mansdominerande industrin får ändå sin röst hörd i LO-styrelsen, menar Lisa Bengtsson.

– Det är viktigt att vi jobbar framåt allihopa, starka tillsammans. Jag har också erfarenhet från två förbund eftersom jag innan Kommunal var aktiv inom Transportarbetarförbundet, som är mansdominerat, både på arbetsplatsnivå, avdelningsnivå och förbundsnivå. 

Hur ska ni bli starkare tillsammans?
– Det är viktigt att vi i framtiden har en bättre och tätare dialog mellan LO:s ledning, styrelse och förbunden. Men också att organisationsgraden ökar. Fler medlemmar är grunden för starka fack.

Största hotet mot LO anser Lisa Bengtsson är en krympande välfärd.

– I dag är välfärden underbemannad och underfinansierad. En stark välfärd är oerhört viktigt för alla medlemmar i LO. Resurserna till välfärden måste öka och det har inte minst blivit tydligt i och med coronakrisen.

Att ha möjlighet att bli vald som andre vice ordförande ser hon som något kul och spännande. Om Susanna Gideonsson får ordförandeposten i LO blir hon den andra kvinnan att leda organisationen och Lisa Bengtsson ser fram emot ett gott samarbete.

– Hon är en klok och engagerad och erfaren fackföreningsledare. Jag tror det blir jättebra med henne som ordförande.