LO-kongressen som i år är digital äger rum 15 juni och det är då som Karl-Petter Thorwaldsson lämnar sitt ordförandeuppdrag efter åtta år.

Susanna Gideonsson har varit ordförande för Handels sedan 2014 och har varit favorit till att ta över ledartröjan hela våren, som Arbetet skrivit om i flera artiklar.

När fackförbundet Kommunal förra veckan ställde sig bakom henne, precis som Handels och GS-facket, stod det klart att hon kunde få majoritet på kongressen. Idag står det också klart att det näst största LO-förbundet, IF Metall, stödjer Susanna Gideonsson. I ett uttalande beskriver ordföranden Marie Nilsson henne som en ”mycket lämplig LO-ordförande”.

– Det känns stort och lite skrämmande. Kommer jag som person att räcka till? Är jag rätt för uppdraget? Det är den osäkerhet man alltid bär med sig, säger Susanna Gideonsson själv.

Hur Susanna Gideonsson ska ena ett splittrat LO säger hon sig inte kunna svara på i dag.

– Jag är fortfarande inte vald. Men det första har vi redan löst – en gemensam problembild. Som förhandlare vet man att det är det viktigaste. Sedan behöver vi en ny diskussion om hur vi ska lösa problemen. Det gör vi inte om varje förbund går sin egen väg. Vi måste göra det tillsammans.

Vad blir relativt lätt?
– Det finns inget som är lätt. Men vi har tusen och åter tusen människor som redan är engagerade. En positiv utmaning är att få alla att dra åt samma håll. Gör vi ett bra jobb där kommer vi kunna försätta berg.

Som förste vice ordförande föreslås omval av Therese Guovelin. Som ny andre vice ordförande föreslås Lisa Bengtsson, förbundssekreterare i Kommunal. Torbjörn Johansson förslås att sitta kvar som avtalssekreterare.

Det är första gången tre kvinnor ingår i förslaget till LO:s ledning. Valberedningens sammankallande Malin Ackholt säger i ett uttalande:

– Det här laget kommer att kunna leda LO på ett tryggt och bra sätt de kommande åren.