– Små skakningar förekommer hela tiden, då berget sätter sig. Men en så här kraftig smäll har jag aldrig upplevt tidigare, säger Lars-Göran Niemile, IF Metalls huvudskyddsombud under jord.

Smällen, som inträffade kring klockan 03 natten till måndagen, kändes i hela Kiruna, och många vaknade av att deras sängar skakade.

Elektrikern Jonny Kumpula, som befann sig i en fikakur 814 meter under jord, berättar för Sveriges Radio att tavlor föll från väggarna och dammet yrde när smällen kom, ”som en bombexplosion”.

– Vi tittade på varandra och sa: Nu sticker vi. Det var bara fort på med gruvhjälmen och springa till bilen.

Enligt Lars-Göran Niemile befann sig sammanlagt 13 personer i gruvan under nattskiftet. Guvbrytning pågick från 900 meter och nedåt.

Skalvet inträffade 1 108 meter under jord.

Staben, som leder arbetet med brytningen, befann sig på 1 365 meter. Alla samlades där, och så beslutade staben om utrymning.

Första beslutet var att staben skulle stanna kvar medan övriga skulle ut, men sedan bestämdes att gruvan skulle utrymmas helt, säger huvudskyddsombudet, som bedömer att utrymningen, som skedde med vanliga bilar, fungerade väl.

När Arbetet talar med Lars-Göran Niemile på måndagsmorgonen pågår ett möte med bergmekaniker som så småningom ska ta sig ner och besiktiga skadorna i  gruvan. Det är troligt att belysning, elledningar och annat har tagit skada.

– Men gruvan är tom åtminstone under måndagen, tills det lugnat ner sig, säger Lars-Göran Niemile.

Fredrik Björkenwall vid LKAB:s presstjänst uttrycker lättnad över att ingen har kommit till skada.

– Ett team har varit nere för att få igång vattenpumpar som slogs ut av skalvet, annars blir gruvan snabbt vattenfylld.

– Vi vet att berg fallit ut på flera ställen. Just nu sitter bergmekaniker och diskuterar när de kan gå ner och säkra gruvan.

Björn Lund, seismolog vid institutionen för geovetenskap vid Uppsala universitet, säger till Sveriges Radio att skalvet hade en magnitud på 4,1 och är det största gruvskalv som uppmätts i Sverige.