Amerikanska appföretaget Uber, som expanderat över hela världen och erbjuder taxitjänster, har precis som alla andra drabbats hårt av coronakrisen.

Företaget har tidigare skurit ned på kundservice- och rekryteringspersonal.

Förra veckan, informerade Ubers chef för kundservice, Ruffin Chaveleau, om den bistra utvecklingen. I en video som brittiska tidningen Daily Mail publicerat på sin sajt berättar hon med gråten i halsen att företagets omsättning minskat med hälften.

Inför minst 3 500 anställda, i videoprogrammet Zoom, förklarar Ruffin Chaveleau att det inte finns tillräckligt med jobb för alla som jobbar inom just kundservice, support och rekrytering.

– Din roll på företaget har påverkats och i dag blir din sista arbetsdag med Uber. Du har rätt till full lön fram till det datum som anges på ditt avgångspaket, säger Ruffin Chaveleau i videon.

– Ingen vill ha ett samtal som det här. Men eftersom alla jobbar på distans och vi gör en stor nedskärning var vi tvungna att berätta det så snabbt som möjligt för att undvika rykten, fortsätter Ruffin Chaveleau innan hon ger ordet vidare till personalansvarig.

En Uber-anställd, som valt att vara anonym, säger till Daily Mail att hon hade föredragit information på förhand om videosamtalet.

– Om jag hade missat det, hade jag missat nyheten. De ger oss avgångsvederlag och grejer, men de berättar ingenting för oss. Uppsägningarna är över hela världen, men det är som att de baseras på ett lotteri.

Uber har närmare 27 000 anställda globalt. Företaget redovisade en förlust på närmare 30 miljarder kronor för första kvartalet 2020 på grund av coronapandemin.

Företagets vd Dara Khosrowshahi har fryst sin lön, på cirka tio miljoner kronor, för resten av året, liksom en eventuell bonus på uppemot det dubbla, skriver Daily Mail.