I veckan lanserade USA regeringen ett stort stödpaket med insatser på 21 500 miljarder kronor för hålla igång ekonomin under spridningen av coronaviruset. 2 700 miljarder ska gå till att stärka arbetslöshetsförsäkringen.

En nyhet är att de amerikaner som lever på att hyra ut sina hus eller köra folk i sin bil också får rätt till ersättning från a-kassan. Dessa –gig- eller plattformsarbetare – är ofta inte formellt anställda utan får sina jobb eller kunder via en app i telefonen.

Under virusutbrottet har dessa grupper drabbats hårt eftersom de inte kan jobba och ofta saknar försäkringar.

Storleken på ersättningen beror på i vilken delstat de jobbar. Men i exempelvis Kalifornien kan en gigjobbare få ut en arbetslöshetsersättning på upp till 10 000 kronor i veckan, enligt Financial Times.

– Det är en dramatisk och historisk expansion av rättigheterna för de som befunnit sig utanför den traditionella arbetsmarknaden, sa den demokratiska senatorn Chuck Schumer i en kommentar.

Det har varit långt ifrån självklart att Uberförare och liknade ska ha rätt till ersättning. Affärsmodellen hos plattformsföretag är att enbart förmedla arbete och de slipper därmed ta ansvar som arbetsgivare.

Men innan USA:s stora stödpaket så lobbade bland annat Ubers chef Dara Khosrowshahi för att Donald Trump skulle låta Uber-arbetarna få a-kassa.

I ett brev till den amerikanska presidenten skrev han att de behövde ersättning för sin försörjning. Uberchefen ville även luckra upp den indelning som finns i dag, mellan de som är inne eller utanför den ordinarie arbetsmarknaden.

Anställda på vanliga arbetsmarknaden skyddas av försäkringar och avtal som arbetsgivaren har betalat. De som är egna företagare måste själva ta ansvar för detta.

Plattformsekonomin, där jobben förmedlas via appar, har gjort det möjligt att kapa ledet mellan kunderna och utförarna.

Många av de som jobbar inom dessa sektorer kan själva välja när de ska jobba. Men lönerna är ofta låga och det sociala skyddsnätet dåligt trots att deras jobb i praktiken påminner om ett vanligt arbete.

Efter det stora stödpaketet så välkomnade både Uber och Airbnb:s vd beslutet och sa att de i framtiden kommer att vara positiva till nya lagar som skyddar de som försörjer sig via plattformarna.