Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Sedan förra veckan har omkring tre miljoner amerikaner ansökt om att få ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Anstormningen saknar motstycke i USA:s historia.

– A-kassan är det absolut snabbast sättet att se till att folk får pengar, säger Michele Evermore på tankesmedjan The National Employment Law Project (Nelp) som analyserar stödsystem inom arbetslivet, till Financial Times.

Coronkrisen slår hårt mot USA. Fler än 1 000 amerikaner har dött i covid-19 och viruspridningen är bara i sin början.

Vid sidan av hälsoeffekterna försöker USA hantera utbrottets svåra konsekvenser för arbetsmarknaden och ekonomin.

Ett stödpaket på 21 500 miljarder svenska kronor ska lindra en krisande ekonomi, vilket är fyra gånger Sveriges BNP. Av dessa går 2 700 miljarder kronor till att stärka a-kassan.

Att skala upp den amerikanska a-kassan kan dock bli svårt, uppger experter.

Systemet är rörigt. Arbetslöshetsförsäkringen finansieras både nationellt av staten och regionalt av delstaterna. A-kassan styrs dessutom av flera olika regelverk. Ett nationellt, samt av delstaternas egna bestämmelser.

Det här gör, enligt Financial Times, att det blir svårare att skala upp dagens a-kassa.

I dag får arbetslösa amerikaner i genomsnitt 386 dollar i veckan (cirka 4 100 kronor) vilket motsvarar ungefär 45 procent av deras tidigare lön.

Ersättningen betalas vanligtvis ut under 26 veckor, uppger Financial Times. Men i olika delstater ser det olika ut.

I Florida är till exempel ersättningen lägre och betalas ut i 23 veckor, medan en arbetslös i delstaten Massachusetts får en högre ersättning under 30 veckor.

Under kristider kan dock den amerikanska staten förlänga försäkringen i hela landet och staten skjuter nu till mer pengar till systemet. Men ett av de största problemen just nu är att hantera alla ansökningar som kommer in.

– Det behövs stora tillskott för att bygga upp administrationen av försäkringen, säger statsvetaren Peter Ganong på Harris Public Policy school på Chicagos universitet, till Financial Times.

Servrar har kraschat under anstormningen. Redan innan virusutbrottet var administrationen av försäkringen ansträngd.

Flera delstater har dessutom satt upp hinder för att stoppa allt för många från att kvala in till a-kassan.

För delstaterna – varav många styrs av Republikanerna (som exempelvis Mississippi, Tennessee och Georgia) – har det varit ett sätt att spara pengar.

Dessa hinder kan nu bromsa upp möjligheterna att snabbt betala ut pengar.