I Italien, Spanien och USA har anställda inom vården mötts av jubel, applåder och sånger från balkonger.

I andra länder har sjuksköterskor och läkare utsått verbala och fysiska påhopp.

Under den senaste månaden har minst 44 attacker ägt rum i Mexiko, enligt det nationella rådet CONAPRED som verkar mot diskriminering, rapporterar CNN.

Läkaren Alondra Jovanna Torres är en av de som utsatts. Hon var ute och rastade sin hund en morgon i närheten av sitt hus i Guadalajara när en gärningsman kastade klorin mot hennes ansikte.

– Jag var i chock. Seden blev jag rädd och arg, sa hon till CNN en vecka efter attacken.

Frank Ulrich Montgomery är ordförande för den globala läkarföreningen World Medical Association, WMA.

– Det är inte bara idiotiska handlingar utan också väldigt farliga. Sjukvårdspersonal stigmatiseras och attackeras för att invånare tror att de sprider smitta. Det är ett stort problem i flera länder.

Han berättar att de särskilt fått in allvarliga rapporter från Indien.

– I Indien har vår lokala förening haft möte med myndigheterna för att få till en lag som ger höga böter för de som attackerar sjukvårdspersonal.

I en video som spridits i sociala medier syns hur ett stort gäng kastar stenar mot två kvinnliga läkare. De hade besökt ett område i staden för att undersöka en patient när de blev påhoppade och fick fly, skriver bland annat BBC.

En av läkarna, Zakiya Sayed, säger till BBC att händelsen inte har fått henne avskräckt från att göra sin plikt.

I början av april uppmanade Världshälsoorganisationen, WHO, myndigheter och stater att skydda sjukvårdspersonal från trakasserier och fysiska attacker.

Från Filippinerna rapporteras också om attacker med blekmedel. I Elfenbenskusten har polisen drabbat samman med demonstranter som hotat personal och försökt förstöra ett center för testning av covid-19.

I delar av Australien uppmanas sjuksköterskor att inte bära skyddskläder utanför sjukhusen på grund av tidigare överfall. Bland annat har sjuksköterskor blivit spottade på.

Det globala facket för stats- och kommunalanställda, PSI, har också fått in oroande vittnesmål från Sydafrika berättar generalsekreterare Rosa Pavanelli.

– Vi har uppgifter från flera länder där vårdarbetare har blivit vräkta av sina hyresvärdar och fått ägg och tomater kastade på sig. Situation kan bli ännu allvarligare när fördomar, okunnighet och rädsla sprids i försök att manipulera den allmänna opinionen eller dölja regeringarnas inkompetens och passivitet, säger hon.