SATIR. Det råder knappast några tvivel om att vi har skött den här corona-grejen dåligt i Sverige. Vi borde till att börja med varit bättre rustade.

I Finland har man resurser lagrade i berget, det har inte vi. Finland har två miljoner respiratorer och fler munskydd än det finns människor på jorden.

Det sägs att det finns ett till Finland, lika stort som det Finland du känner, som är gömt i olika typer av hålrum. I berg, jordkällare, gamla gruvor och till och med grävlingsgryt.

De har mediciner och vodka och en säregen melankoli. Där finns dieselolja, rågmjöl, korvar, maskingevär, ris, sällskapsspel och kanske flundror. Under ett torg i Uleåborg finns 130 000 vinylskivor med den sorgligaste tango du kan tänka dig.

I en nedlagd gammal zinkgruva i Östebotten bor sju stycken orakel, som kan plockas fram i situationer som denna. De kan få riktigt kluriga frågor och alla kan besvara dom med så vackra ord att himlen rister. Deras röster låter som sagor.

Det finns en oansenlig stuga, som du kan skymta om du åker väg 23 mellan Kotala och Haapamäki. Inuti är den tom, sånär som på en hiss.

I Finland stängde man därför inte bara skolorna i januari, man brände upp byggnaderna också. Inte med lätthet, naturligtvis inte. Finland har världens bästa skola, den eldar man inte upp lättvindigt

Fredric Thunholm

Denna leder ner till ett underjordiskt komplex, i vilket varje finskt hushåll har sin egen nödbastu. Två miljoner små bastur, med lövruskor som byts ut var sjätte vecka, såväl i goda tider som orostider.

Finns det öl under jorden i Finland? Ja, du. Det klart det finns. I magasin, stora som insjöar, finns både bayersk öl och lager.

Ölkorv därtill, och den traditionella torkade, saltade mörten såklart. I en grotta står Voi-skoters och digestivekex, sida vid sida, som bröder.

I Finland finns ingen ”Anders Tegnell”. Där är det varje enskild medborgare som fattar beslut. Och besluten man fattar är bra.

Det är sådana beslut som mejslats fram genom tusen år av kärv klokskap och ett språk där bokstäverna oftast uppträder i par. Det är beslut som genljuder av piroger och missbruk, av sorg och krig. Sånt som vi svenskar aldrig kommer förstå.

I Finland stängde man därför inte bara skolorna i januari, man brände upp byggnaderna också. Inte med lätthet, naturligtvis inte. Finland har världens bästa skola, den eldar man inte upp lättvindigt.

Helsingfors stängdes ned, redan i november 2019.

Över en myr i ostligaste Birkaland ligger en dimma som sakta skingras när solen värmer. I skogen runt den sägs det att lommen låter extra sorglig. Under myren, sextio meter ned, finns en skridskobana.

En figur kommer i full fart över isen och tvärnitar så att snön yr. Det är Sanna Marin, Finlands statsminister. Hon är bara 19 år.

Till beatet från Bomfunk MCs ”Freestyler” sjunger hon ”Kaikki on mahdollista Suomessa”. Allt är möjligt i Finland.

Fredric Thunholm skriver med komisk melankoli på bloggen Tänk på döden.