– Coronakrisen har visat att mycket av det som stipuleras av vår motpart – att det inte finns någon flexibilitet  i svenskt arbetsliv – inte stämmer. Lite av de argumenten har kommit på skam i coronakrisen, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Debatten om att det måste bli lättare att säga upp ”blir futtig när 13 procent kan bli arbetslösa”, säger LO:s ordförande, som syftar på regeringens vårbudget, där prognosen för ett allvarligt scenario är en arbetslöshet på 13,5 procent i år och 13 procent nästa år.

En statlig utredning om arbetsrätten ska lämna sitt slutbetänkande i maj. Direktiven till utredningen, som regeringen har förhandlat fram med Centerpartiet och Liberalerna, fokuserar på att göra det lättare att säga upp anställda, särskilt för de mindre företagen.

Men om parterna på arbetsmarknaden gör upp ”om hur LAS ska reformeras på ett sätt som ger ökad flexibilitet” ska regeringen i stället föreslå lagändringar enligt parternas uppgörelse, heter det i direktiven.

Karl-Petter Thorwaldsson hoppas på en förhandlingslösning, och på att LO-förbunden, som sedan i höstas varit splittrade i synen på förhandlingarna, nu ska komma överens om hur LO ska gå vidare.

Och han tror att coronakrisen kan göra det lättare att komma överens med Svenskt Näringsliv.

– Jag tror det blir lättare att få förståelse från arbetsgivarna för att vi kan inte ha en arbetsmarknad där 700 000 är visstidsanställda. Visstidsanställningar kommer att behövas även i framtiden, men de är alldeles för många.

– Och jag tror faktiskt att ganska många arbetsgivare har sett att det finns ett behov av trygghet i anställningen. Forskningen har börjat säga att en av orsakerna till att vi haft en stor spridning av corona i äldreomsorgen är att vi har stor andel visstidsanställda.

Coronakrisen kan lösa upp ideologiska låsningar också hos de borgerliga partierna, hoppas LO:s ordförande, som påminner om att Kristdemokraterna nu uttrycker oro för att de visstidsanställda, som var de första att bli arbetslösa i coronakrisen, inte får möjlighet till korttidsarbete.