Under ett halvår ska Jeremy Darroch, chef för det brittiska mediebolaget Sky, inte ta ut lön. Hans landsman Tom Blomfield, grundare av banken Monzo, går ännu längre.

Han lovar att vara utan lön i ett år.

Michael O’Leary, Irlands rikaste man tillika vd för flygbolaget Ryanair, har meddelat att han halverar sin lön under april och maj, skriver The Guardian.

Resebranschen är en av de värst drabbade under pandemin vilket märks hos bland annat världens största hotellkedja Marriott. Bolagets vd Arne Sorenson har uppgett att han inte tar ut någon lön under resten av året. Övriga ledningen har gått med på en lönehalvering, rapporterade CNN.

I USA var flygbolag, såsom Delta, United Airlines och Alaska, också snabba med att sänka vd-lönerna.

– Mycket av detta är symboliskt, säger Itay Goldstein, professor i ekonomi vid University of Pennsylvania’s Wharton School, till CNN.

Han menar att när vi är inne i en kris som slår hårt mot ekonomin och löntagare så är företagsledarnas lönesänkningar en signal om att de delar bördan.

I Nya Zeeland har chefer inom offentlig sektor sänkt lönerna med 20 procent. Beslutet, som varar i sex månader, gäller också landets parlamentariker och ministrar, inklusive premiärminister Jacinda Ardern.

– Covid-19-pandemin har lett till att många arbetare förlorar sina jobb eller får mindre inkomst när företag läggs ned. Beslutet att sänka lönerna med 20 procent är ett sätt att erkänna den betydande ekonomiska smärta som många i Nya Zeeland står inför, skriver Brad Olsen, ekonom och analytiker på Infometrics i Wellington, i ett mejl.

Förra veckan meddelade Indien att alla ledamöter i parlamentet, inklusive premiärminister Narendra Modi och hans regering, sänker lönerna med 30 procent de kommande tolv månaderna. Aldrig tidigare har Indien tagit ett liknande beslut, skriver India Today.

I Spanien har flera lokalpolitiker gett upp sina löner under ett par månader och i Thailand pressas landets toppolitiker att göra något liknande.

Men än så länge har parlamentets talman Chuan Leekpai avvisat alla påtryckningar.

Även i Australien har pressen på regeringen hårdnat efter Nya Zeelands beslut om lönesänkningar. Men till radiokanalen 6PR sa premiärminister Scott Morrison i dag att det inte är något som övervägs, rapporterar australiensiska medier.

I Sverige har bland annat SAS ledning sänkt sina löner med 20 procent, men Torbjörn Hållö, ekonom på LO tror att frågan om lönesänkningar kan växa framöver.

– Det är ett företagsbeslut huruvida man vill solidarisera med sina anställda. Även om vi inte har en kultur av lönesänkningar under kriser så borde rimligtvis debatten ta fart även här, säger han.