Med de snabbfotade räddningspaket som regeringen erbjudit har månaden som gått visat oss varför det behövs starka offentliga finanser och en utbyggd välfärdsstat när vi drabbas av en kris som coronapandemin.

Och här har flera vänsterdebattörer jublat. ”Nu är det ingen som tror att marknaden ska rädda oss”. ”I stora kriser blir plötsligt alla socialister”.

Men hos region Stockholms högerstyre har ingenting förändrats.

För trots att pandemin hittills särskilt drabbat huvudstadsregionen fortsätter det blågröna styret med SD som stödparti precis som vanligt. 

När krislägesavtal nu aktiverats där vårdpersonal får betydligt mer betalt, höjs röster från vänster att detta är beviset att Stockholms högerstyre inser att de haft fel. Att Irene Svenonius och hennes gelikar nu förstår att det inte går att spara in på personal.

Men nej, tyvärr är det inte så. 

För två veckor sedan – mitt i coronakrisen – beslutades om en utförsäljning av Bromma sjukhus till Investorägda Vectura för 570 miljoner.

Det enda köparna åläggs med köpet är att under fem år fortsätta med geriatrisk vård. Därefter får de vinstmaximera hur de vill.

Att utförsäljningen sker nu och att tajmingen är dålig stoppar inte regionstyret.

Att det tidigare regionrådet Filippa Reinfeldt som affärsutvecklare på Vectura finns med på ett hörn i uppgörelsen, är uppseendeväckande men visar dessvärre inte på något ovanligt.

För just jäv är inget nytt för högerstyret i Stockholm. För två år sedan fastställde en oberoende utredning att finansregionråd Irene Svenonius varit jävig i upphandlingen av Nya Karolinska sjukhuset. 

Om den skandalen fick några konsekvenser? Inte alls.

Det finns så mycket som gjorts så katastrofalt fel i det blågröna Stockholm att det Svenonius gjort när hennes man drogs in i NKS-affären dessvärre drunknar i sådant som borde diskvalificera dem från fortsatt styre.

Men ändå fortsätter de regera, efter samma riktmärken. Med samma tveksamma, omoraliska metoder.

För trots vetskapen om Svenonius jäv, om den totala katastrofen med Nya Karolinska och hur regionstyret hållit skandalkirurgen Paolo Machiarini om ryggen, och trots vetskapen att Stockholms vård är dyrast men inte bäst, fick högern förnyat förtroende i valet 2018.

Det är så mycket som gått fel.

Nya Karolinska sjukhuset skulle egentligen kostat 14 miljarder kronor men slutnotan är ännu inte avgjord. Sjukhuset är världens dyraste och har fram till i dag kostat skattebetalare över 60 miljarder kronor. 

Och sjukhusbyggnaden är till stor del felbyggd, vilket fack och personal vittnat om skapar arbetssvårigheter. Sjukhuset har miljardunderskott vilket lett till besparingar, att patienter dött och att personal varslats i omgång efter omgång.

Ändå har konsulter blivit rika och samverkanspartnern Skanska har tagit ut miljardvinster. Är det i ljuset av alla dessa gigantiska felsteg konstigt att region Stockholm är den sämst rustade regionen för hanteringen av en pandemi? 

För även nu under brinnande coronakris, när sjukhussängarna inte räcker till och när Stockholmsmässan byggts om till fältsjukhus, ligger varslet om 106 läkare och 157 undersköterskor kvar på NKS, något Kommunal protesterar mot. 

Historien förutspår framtiden. Det finns inget som talar för att coronapandemin kommer att ge några lärdomar för högern. Inget som säger att de kommer att ta större ansvar framåt.

Det enda vi kan vara säkra på är att de kommer att fortsätta precis som tidigare. De kommer att fortsätta sälja ut, privatisera, skära ned och glida på jäv- och korruptionslagarna.

Nu gäller det att vara konstruktiva. Det räcker inte att ta ut segrar om ”vänstersvängar” inom politiken för att regeringen för ett ögonblick sätter dagordningen. 

Det finns bara ett sätt att försäkra oss om ett bättre rustat land för nästa kris och det är att välja bort dem som sätter käppar i hjulen. 

För ingenting kan stoppa den destruktiva högern utom ett maktskifte.