I förra veckan lades ett skyddsstopp i hemtjänsten i Kiruna. Personal hade jobbat utan skyddsutrustning hos en brukare vars anhörig hade coronasymptom. 

Den anhöriga hade gått efter personalen och hostat och frågat om de anställda var rädda för honom. 

Nu har två i personalen som jobbade i brukarens hem blivit sjuka med coronasymptom, berättar Gunilla Eliasson som är huvudskyddsombud för hemtjänsten i Kiruna.

Hon säger därtill att det nu är bekräftat att den anhöriga var smittad med corona. 

– De två i personalen som blivit sjuka var där flera gånger utan skyddsutrustning. Det är så tråkigt att kommunen nonchalerar äldreomsorgen, säger hon. 

Har de två i personalen som blev sjuka testat sig? 
– Nej, kommunen hade sagt att det inte fanns några tester. Men på akuten verkade det finnas många tester. Men arbetsgivaren kanske är rädd nu och inte vill få det bekräftat. 

Hur vet du att personalen smittats av den anhöriga? 
– Det vet man ju inte, men det låter som det. Jag tycker att det är så tråkigt att personalen gått in utan utrustning. De har varit rädda. 

Gunilla Eliasson berättar att de fått stöd från andra anhöriga till brukaren. De har tyckt att personalen ska få skyddsutrustning.

Men arbetsgivaren har hållit fast vid sin linje, som baseras på regionens riktlinjer om att det räcker med två meters skyddsavstånd när anhörig är sjuk.

Vad tänker ni göra nu?
– Jag har pratat lite med en ombudsman om att kanske göra en anmälan mot arbetsgivaren. 

Vilken typ av anmälan? 
– Det vet jag inte än, vi ska prata mer om det nu.

Skyddsombudsstoppet som lades i förra veckan hävdes av Arbetsmiljöverket. Brukaren flyttades nämligen till ett annat boende för att få vård där.

När Arbetet skrev om skyddsombudsstoppet i förra veckan hade kommunens socialchef Håkan Dahlqvist en helt annan bild av vem som gjort fel. 

– Sanningen är att personalen har vägrat att arbeta under riktlinjer som är upprättade för landets regioner. Det är en mer sann bild än att vi tvingat någon att jobba utan skyddsutrustning, sade han då till Arbetet.