Institutet för Gremlins 2-studier gick i dag, inför den så kallade Super Tuesday när fjorton delstater ska rösta fram sin kandidat, ut och meddelade att man kommer låta radera sitt twitterkonto om inte socialisten från Vermont blir demokraternas presidentkandidat.

Twitterkontot med nästan nittontusen följare är annars mest känt för analyser som att ”vi rör oss mot en framtid där filmen (Gremlins 2) blir allt svårare att separera från verkligheten. Jag kallar detta hyper-gremlinisering” eller ”Den gamla världen är döende och en ny värld kämpar för att födas: Nu är monstrens tid” där filosofen Antonio Gramsci påstås tala om Gremlins.

Enligt institutet förutspådde Marx Gremlins redan i Das Kapital.

Filmen Gremlins 2 – det nya gänget hade premiär i USA 1990 och utspelar sig ett par år efter den första filmen.

Den gosedjurssöta mogwaien Gizmo’s ägare har avlidit och han tas till den högteknologiska byggnad där hans vänner Billy och Kate från den första filmen nu arbetar. Efter att ha utsatts för vatten föder Gizmo en armé av barn som tar över byggnaden.

Filmen kan absolut ses genom ett konsumtionskritiskt filter där de nyanlända gremlins blir till individhyllande monster som slår sönder skyskrapan – eller mammons tempel. De bekämpas av sin konservative fader som, likt asatrons jätte Ymer, står för den gamla ordningen.

Symboliken är uppenbar ned till att Gizmo, inspirerad av vietnamveteranen Rambo, knyter en bandana kring sitt huvud och tar till våld mot sin avkomma. 

Eller som Institutet för Gremlins 2-studier skriver: ”Vi förväntas jubla över massmordet av dessa medvetna varelser. Det är inte Gremlins, utan kollaboratören Gizmo, som är det sanna monstret”.

Bara några timmar efter beskedet att man stöttar Bernie Sanders lät kontot avrätta en av sina populäraste tweets för att visa att man menar allvar.