De senaste åren har en machosjuka slagit ned i svensk politik. Möjligen är det moderaternas egen Becksnut, rättspolitiske talespersonen Johan Forssell, som är patient zero i utspelsfesten.

Men även Socialdemokraternas Morgan Johansson har visat upp liknande tendenser. 

Det tuffhetssignaleras om hårdare gränskontroller och tuffare tag mot kriminella om och om igen via sociala medier.

Det spelar egentligen ingen roll om utspelen egentligen gör något bättre, eller är vetenskapligt förankrade. Bara de är tuffa.

Problemet är bara att politiker sällan är några riktiga hårdingar, snarare tvärtom, och att kompensationen för sagda machokomplex oftast blir parodiskt uppenbar.

Beröm för megalomani i den sjukdomskonst som blivit svensk politik på sociala medier måste ges till Tobias Billström. 

I helgen gjorde han en tydlig markering för stängda gränser på nivå med en galen romersk kejsare. 

Billström levererade budskapet ihop med en teckning föreställande sig själv som kolossen på Rhodos ståendes på Öresundsbrons tullkurer.

Tobias Billström och Moderaternas senaste uppdateringar i sociala medier.

Han är moderaternas gruppledare i riksdagen.

Det har länge funnits ett surrealistiskt drag över moderaternas kommunikation på sociala medier. Statements som ”Rabatt är något man ska få i mataffären. Inte när man rånar barn” eller ”Du ska inte behöva betala för att andra ska lära sig dreja. Nu stoppar vi friåret!” varvas med ilska mot plastpåseskatt.

Och så hårdare tag. På hårdare tag. På hårdare tag. Mot precis allt.

Ingen jävel ska komma här och dreja på din bekostnad.

Ulf Kristersson, som blivit något av ett proffs på att ta bilder på sig själv när han ser kärv ut ihop med poliser, ville inte vara sämre än Billström.

Korslagda armar, bestämd blick, jägaroutfit och budskapet ”Stärk gränserna” publicerades under gårdagen på Moderaternas facebooksida.

Varför Kristersson stod i skogen med en blick som säger ”Kommer ni hit så sätter jag rambokniven i er” var uppenbart.

Skogen är tuff. Moderater är tuffa. En moderat i skogen är supertuff.

Bilder på Kristersson i samma jägarutstyrsel dyker upp tidigare i moderaternas instagramflöde, men då handlar det exempelvis om att en surmulen bulltuggande partiledare vid lägerelden, likt en råbarkad trapper, grattar alla på kanelbullens dag.

Även kanelbullar kan vara hårda.

Uppenbarligen är bilden inte nytagen. Och kan stuvas in i lite vilket budskap som helst. Nu alltså stärkta gränskontroller i Grekland.

Moderaterna är aktiva på sociala medier och kommenterar ibland aktuella händelser eller dagar.

Samtidigt som bilden lades ut försökte grekisk kustbevakning sänka en båt överlastad med syriska flyktingar som lämnat Turkiet i hopp om asyl.

Det avtal som funnits med EU om de syriska krigsflyktingarna har president Erdogan lagt bakom sig. De vill ha mer betalt och stöd för sin egen krigsföring i Syrien. 

Vid den grekiska gränsen är läget allt aggressivare. Tårgas har avfyrats mot människor på flykt. Ett barn uppges ha drunknat efter att en gummibåt vält. En man har skjutits. 

Långt borta är de krafttag som togs för att hjälpa människor på flykt 2015. I stället satte vi flyktingarna i händerna på en maktgalen president och trodde att det skulle räcka.

Som att det inte handlade om människoliv utan enbart om logistikproblem. 

Men i Sverige fortsätter Moderaternas tuffhetslajv som om ingenting hänt. Det finns ingen vuxen i rummet.