Skaparna bakom dokumentären, som har premiär 2 mars på Channel 4, har gått ut med att det finns både bild och textbevis för att barnarbete förekommer på sex gårdar i regionen Fraijanes i Guatemala.

Gårdarna är certifierade med märkningen Rainforest Alliance och har uppgett att de levererar kaffe till Nespresso som ägs av schweiziska livsmedelsjätten Nestlé.

Nespresso har, efter avslöjandet, gjort ett uttalande om att företaget har nolltolerans för barnarbete.

”Vi är oerhört bekymrade över de anklagelser som gjorts och tar dem mycket allvarligt. Tv-kanalen har inte gett oss detaljer om gårdarna men vi har inlett en grundlig utredning och vidtagit ett antal åtgärder”, säger Nespressos vd Guillaume Le Cunff.

Bland annat har Nespresso tills vidare stoppat allt inköp av kaffe från odlare i regionen. Företaget ska också genomföra fler oannonserade besök på gårdarna.

Enligt FN:s arbetsmarknadsorgan ILO jobbar 168 miljoner barn i världen.

Amerikanska skådespelaren George Clooney, som länge varit ansiktet utåt för Nespresso och som sitter med i företagets hållbarhetsråd, är förvånad och ledsen efter avslöjandet.

”Styrelsen och ledningen har fortfarande mycket jobb att göra”, sa han efter avslöjandet.

Rainforest Alliance

Är en oberoende organisation och märkning som arbetar för att bevara den biologiska mångfalden och för att skapa hållbara försörjningsmöjligheter för kaffeodlare. När Rainforest Alliance grundades 1987 var målet att hindra skövlingen av regnskog.