Kampen för ett drägligt liv, med ett arbete och en inkomst att leva på, är inte över för Jenny Undin. Men det ser ljusare ut än på länge.

När Arbetet träffade henne i december berättade hon om ett ”galet” år, där hon bollats mellan myndigheter och till slut hamnat i daglig verksamhet där hon tjänade sju kronor i timmen på halvtid.

Men då, i december, hade hon fått upp hoppet. Ett bibliotek ville anställa henne på halvtid som it-koordinator. Något hon var extremt taggad på.

Tanken var att biblioteket skulle ansöka om lönebidrag för Jenny Undin, som har en aspergerdiagnos. 

Men så enkelt visade det sig inte vara.

– Kommunen har dragit ner på pengarna till biblioteket, så de har inte råd att anställa mig inom den ordinarie budgeten. Nu väntar de på besked om pengar de har sökt från staten, berättar hon nu för Arbetet.

Och så länge de inte kan anställa henne, och betala sin del av lönen, kan de inte heller få lönebidrag.

I väntan på besked om extrapengar har hon med hjälp av en så kallad sius-konsulent från Arbetsförmedlingen, som är en särskild stödperson för människor med funktionsnedsättningar, lyckats få till en praktikplats på biblioteket med start i början av februari.

– Det har varit jobbigt. Jag har insett nu att jag led av en depression när vi träffades sist, jag grät ofta, var lättirriterad och personlighetsförändrad. Men nu, när vi skrivit på papper om praktikplatsen, mår jag mycket bättre, säger Jenny Undin.

Under tiden är hennes enda inkomst 1 600 kronor i månaden i bostadsbidrag.

– Med en hyra på 3 800 kronor räcker inte det långt, så det är min mamma som måste försörja mig. Och det känns jättedumt att det ska vara så.

När hon börjar på praktiken kommer hon att få 4 000 kronor i månaden i aktivitetsstöd.

Men första betalningen dröjer till slutet av mars, eftersom det stödet betalas ut månaden efter, när hon lämnat in aktivitetsrapporten för februari.

– Försäkringskassan påpekade att jag måste skriva under aktivitetsrapporten på heder och samvete, ha ha. Vad tror de, jag har ju asperger för sjutton. Allt jag gör är på heder och samvete.

Om allt går i lås kommer hon praktisera fram till april och sedan få den halvtidsanställning hon så länge kämpat för.

– Nu känner jag mig någorlunda trygg i det här. Men jag är fortfarande lite orolig för det här med pengarna.