Jenny Undin vill inget hellre än att arbeta.

Jenny Undin vill inget hellre än att arbeta. Men Arbetsförmedlingskaos, hårdare krav från Försäkringskassan och brister i den kommunala verksamheten för personer med funktionsvariationer har stängt henne ute från arbetslivet.

Jenny Undin är 25 år, har en universitetsexamen och har sedan september tjänat sju kronor i timmen. Hade det inte varit för hennes mamma hade hon hamnat på gatan.

– Senaste utbetalningen var på 500 kronor, men då var jag tvungen att köpa mediciner för 360 kronor. Så det blev inte så mycket kvar.

Den extremt låga timpengen är den enda inkomst Jenny Undin haft de senaste månaderna. Hennes mamma betalar hennes hyra, mat, el och busskort.

Men det är inte bara ekonomiskt hennes mamma fått bidra.

Under hela uppväxten och genom universitetsstudierna har hon även stått för all markservice: handlat, lagat mat, städat, planerat och fixat allt praktiskt åt Jenny, som har en aspergerdiagnos. Något som gör att hon har svårt att klara av vardagen.

När vi träffas i mammans lägenhet, högt belägen med ordentlig utsikt över Mälaren, är vi ett par dagar in i december. Närmare ett år har gått sedan Jenny Undin först skrev in sig på Arbetsförmedlingen.

Jenny Undins diagnos gör det svårt att klara av vardagen. Mamman, Birgitta Undin, har skött all markservice under studietiden. Nu har Jennya Undin fått egen lägenhet och har viss hjälp i hemmet av kommunens boendestödjare.

Historien de berättar handlar om bollande mellan myndigheter, arbetsförmedlingskaos och extremt utsatt ekonomi under det senaste året. Men trots alla bakslag är de inte nedslagna, om än uppgivna emellanåt, och skrattar ofta under intervjun. 

– Man måste kunna skämta om eländet, annars orkar man inte, säger Jennys mamma Birgitta Undin.

Jenny Undin pratar snabbt och med stort engagemang. Hon är upprörd. Ibland vandrar berättelsen över i sidospår och mamman för henne tillbaka till den röda tråden, lite strängt men samtidigt med kärlek och humor.

Jenny Undins funktionsvariation gör det svårt för henne att se sammanhang, att skilja det som är viktigt från det som är oviktigt, att strukturera.

Det är hennes asperger, tillsammans med en motorisk störning och allvarlig migrän med attacker upp till tre gånger i veckan, som lett fram till att hon nu tjänar sju kronor i timmen i så kallat habiliteringsersättning.

Aspergers syndrom

Är en funktionsnedsättning inom autismspektrumet. Personer med diagnosen är normal- till högbegåvade men kan ha svårigheter med:

  • Socialt samspel
  • Planering
  • Problemlösning
  • Anpassnings­förmåga

Diagnosen är på väg att fasas ut och ersättas av begreppet autismspektrum­tillstånd.

Källa: Hjärnkoll och Autism- och aspergerförbundet

När Arbetet träffar henne går hon i daglig verksamhet, anordnad av kommunen. Något varken hon eller hennes mamma tycker är rätt för henne. Första dagen kom hon hem och berättade:

– Mamma, de frågade mig om jag ville måla stenar eller om jag ville stå i kassan på kaféet, där de har bilder på knapparna.

Jenny Undin, som alltså har en universitetsexamen i språk, började servera kaffe till politiker och tjänstemän i kommunhuset. Av dem får hon ”uppmuntrande” applåder när hon kommer med mjölk till kaffet. 

– Jag vill visa att jag har en sådan arbetsmoral att jag kan göra vad som helst för sju kronor i timmen, till och med bli förolämpad. Jag har betett mig som om det var ett vanligt jobb. Jag har gått runt och slickat arslen. Jag har torkat alla vagnar, tagit all disk, allas arbetsuppgifter och lagt dem på min rygg.

Aktivitets­ersättning

Aktivitetsersättning ges till personer mellan 19 och 29 år med nedsatt arbetsförmåga på grund av en funktionsnedsättning. Arbetsförmågan måste bedömas vara nedsatt med minst 25 procent under ett år framåt. Ersättning kan betalas ut på 25, 50, 75 och 100 procent.

År 2014 fick 40 procent avslag på sina ansökningar. Hittills i år ligger den siffran på 68 procent.

Lönebidrag

Lönebidrag kan ges till en arbetsgivare som anställer en person som har nedsatt arbetsförmåga på grund av en funktionsnedsättning.

Antalet nybeviljade lönebidrag har minskat med 2 200, drygt åtta procent, under årets elva första månader jämfört med samma period 2018.

Under det år som gått sedan Jenny Undin tog sin universitetsexamen har hennes enda mål varit att få arbetsträna för att få klart för sig hur mycket hon klarar av. 

Men hindren har varit många och kan kokas ner till hur hennes arbetsförmåga bedömts.

Det började redan när hon skulle skriva in sig på Arbetsförmedlingen. Det var i januari 2019, strax efter att M/KD-budgeten röstats igenom, med kraftigt neddraget anslag och varsel av 4 500 anställda på Arbetsförmedlingen som följd.

Där möttes hon av en stressad handläggare.

– Det första hon gjorde var att ta musen ifrån mig och klicka i att jag inte hade någon funktionsnedsättning, fast jag förklarat för henne hur det låg till. Hon gjorde det så snabbt och tryckte iväg det bara, berättar Jenny Undin.

Man måste kunna skämta om eländet, annars orkar man inte

Jennys mamma Birgitta Undin

Detta trots att hon då hade halv aktivitetsersättning, vilket innebär att hennes arbetsförmåga ansågs vara nedsatt med 50 procent just på grund av hennes funktionsnedsättning. Till slut fick hon en handläggare som rättade till felet och som hon dessutom kände förtroende för

Hon placerades då på ett stöd- och matchningsföretag som inriktat sig på arbetssökande med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, dit asperger hör.

– Jag har hela tiden sagt att jag vill arbetsträna för att se hur mycket jag klarar av. Men de sa åt mig att inte söka själv, det skulle de göra åt mig.

Men ingenting hände. Och efter närmare fem månader gick företaget i konkurs i spåren av Arbetsförmedlingens kraftigt neddragna anslag.

I samband med det hölls ett samordningsmöte där hon och hennes mamma träffade representanter från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, den kommunala LSS-verksamheten, sjuksköterska och läkare.

– Handläggaren från Arbetsförmedlingen förklarade att de inte kunde hjälpa Jenny det närmaste året eftersom de hade full upp med sitt eget, säger Birgitta Undin.

Jag vill visa att jag har en sådan arbetsmoral att jag kan göra vad som helst för sju kronor i timmen, till och med bli förolämpad

Jenny Undin

Jenny berättar vidare:

– Handläggaren från Försäkringskassan sa åt mig att skriva ut mig från Arbetsförmedlingen: ”för det händer ju ingenting där. Vi ska ordna något åt dig att göra i stället”, sa hon.

Lösningen, enligt Försäkringskassan, var att hon skulle börja i daglig verksamhet genom LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Då skulle hon också få aktivitetsersättning, enligt handläggaren.

– Men jag började klia mig i huvudet. Ska jag verkligen gå på det? Även om jag har mina svårigheter så är jag normalbegåvad och behöver utmaningar. Men jag tänkte att det är väl det som finns just nu, eftersom arbetsförmedlingsskeppet har sänkts, säger Jenny Undin.

Daglig verksamhet

Insatsen omfattar personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd samt personer med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder, som därmed inte kan ta ett vanligt jobb.

Daglig verksamhet anordnas av kommunen. Det är inte en anställningsform och syftet är inte att producera varor eller tjänster, utan att ge deltagarna en meningsfull sysselsättning.

Habiliteringsersättning

Alla som vistas på daglig verksamhet heldag eller halvdag har rätt till habiliteringsersättning. Storleken beslutas av kommunerna och brukar variera mellan 40 och 50 kr för heldag och är skattefri, men kommunerna är inte skyldiga att betala ersättningen.

Då, i maj 2019, hade hon alltså aktivitetsersättning på 50 procent fram till augusti. Något hon beviljades ett par terminer in i universitetsstudierna efter att hon kraschat på grund av stressen. Studierna tog sex år i stället för tre.

Men i oktober damp beskedet från Försäkringskassan ner. De ansåg att hon inom ett år kommer att ha mer än 75 procents arbetsförmåga, och då är man inte berättigad till aktivitetsersättning.

– Man blir alldeles kall. Den dagen kände jag bara, vilken djävla bro i Stockholm ska jag ställa mig och hoppa från. Då känns det bara – vad händer nu då, säger Birgitta Undin.

Sedan september har alltså habiliteringsersättningen varit Jenny Undins enda inkomst, hittills totalt 914 kronor.

– De säger att habiliteringsersättningen ska vara en morot för att man ska komma till den dagliga verksamheten, säger Jenny Undin.

Det är konstigt. Jag har alltid trott att man kan lita på myndigheter, men nu gör jag inte det längre

Jenny Undin

För att klara ekonomin har hon sökt försörjningsstöd, men fått nobben. En fond med pengar från barnförsäkringen när Jenny Undin fick sin diagnos står i vägen.

– Men om hon tar ut 3 700 till hyran tar fonden en avgift på 40 000 kronor, eftersom den är låst, förklarar Birgitta Undin.

Efter att vi träffats beviljas Jenny Undin bostadsbidrag med 1 300 kronor i månaden.

– Men det räcker ju ingenvart, konstaterar hon krasst på telefon.

Den enda gången hon känner sig som en fullvärdig människa i allt det här är när hon arbetar som volontär med läxhjälp för nyanlända. 

Jenny Undin har ett volontäruppdrag som läxhjälp för nyanlända. – Jag försöker hjälpa dem jag kan. Även om jag själv inte känner mig helt integrerad i samhället, säger hon.
Jenny Undin har ett volontäruppdrag som läxhjälp för nyanlända. – Jag försöker hjälpa dem jag kan. Även om jag själv inte känner mig helt integrerad i samhället, säger hon.

Och det är så hon ändå kan ana ett ljus i slutet av den numera ett år långa tunneln.

Genom volontäruppdraget har hon fått kontakt med en bibliotekschef som är intresserad av att anställa henne på halvtid som it-värd.

Nu återstår en process för att arbetsgivaren ska få lönebidrag för Jenny Undin, först för arbetsprövning och sedan för att anställa.

Hur känner du inför att få börja arbeta?
– Ja, det är lite läskigt, men underbart. Hur ska jag förklara, som en resa till Madrid. Som vi gjorde för två år sedan mamma, när vi åkte tåg till Madrid. Fast ännu mer underbart.

Om allt går i lås skulle det även innebära en stor lättnad för Jennys Undins mamma. Hon kör pendeltåg i Stockholm och jobbar på obekväma tider.

– Som i dag, när jag gick upp 03:30. Min kropp har fått utstå alla möjliga tider och det tär på en. Jag är så pass gammal att jag skulle kunna gå i pension nu. Men jag kan inte sluta jobba förrän jag vet att hon klarar sig ekonomiskt.

Det de kallar ett ”galet år” är på väg att ta slut. En stor del av galenskaperna anser de beror på det kaos som uppstått på Arbetsförmedlingen efter budgetneddragningarna.

– I stort sett har de misslyckats att stötta henne från början. Om Arbetsförmedlingen hade klarat av sitt uppdrag hade hon inte hamnat i hela den här karusellen, säger Jenny Undins mamma. Jenny Undin fyller på:

– Det är konstigt. Jag har alltid trott att man kan lita på myndigheter, men nu gör jag inte det längre. 

Så har Jenny Undin bollats runt under 2019

1. JANUARI Jenny tar examen från universitetet. Inskrivning hos AF. Arbetsförmedlare fyller i att Jenny inte har någon funktionsnedsättning.

Inkomst: 7 200 kronor (halv aktivitetsersättning + bostadstillägg).

2. FEBRUARI Jenny får en handläggare som är ansvarig för henne. Men samma månad får hon en ny handläggare eftersom hon fyller 25 år.

Inkomst: Först 7 200 kronor, sedan 7 300 kronor (ersättning höjs hundra kronor efter 25-årsdagen).

3. FEBRUARI Jenny placeras hos ett stöd- och matchningsföretag för arbetssökande med neuro­psykiatriska diagnoser.

Inkomst: 7 300 kronor.

4. MARS Månaden går och Jenny får ingen hjälp från stöd- och matchningsföretaget.

Inkomst: 7 300 kronor.

5. APRIL Jenny beviljas hjälp tre timmar i veckan för att klara hushållssysslorna.

Inkomst:8 900 kronor (halv aktivitetsersättning
+ bostadstillägg
+ aktivitetsstöd).

6. MAJ Stöd- och matchnings­företaget, som inte hjälpt Jenny, går i konkurs.

Inkomst: 8 900 kronor.

7. MAJ En plan för Jenny tas fram av hennes hemkommun, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och landstinget. Beslutas att Jenny ska skrivas ut från AF, ansöka om daglig verksamhet inom kommunen och full aktivitetsersättning.

Inkomst: 8 900 kronor.

8. JULI Jenny beviljas daglig verksamhet fyra timmar om dagen. Hon ska servera kaffe från september.

Inkomst: 7 300 kronor (halv aktivitetsersättning
+ bostadstillägg).

9. SEPTEMBER Jennys ersättning från Försäkringskassan upphör. Hon börjar i daglig verksamhet.

Inkomst: 0 kronor.

10. OKTOBER Jenny får avslag på sin ansökan om ny aktivitetsersättning. FK bedömer att hon har mer än 75 procents arbetsförmåga inom ett år. Läkare intygar motsatsen. Kommunen avslår Jennys ansökan om försörjningsstöd, på grund av en barnförsäkring.

Inkomst: 0 kronor.

11. NOVEMBER Jenny får utbetalning av habiliteringsbidrag för september och oktober efter att ha påpekat att hon inte fått några pengar.

Inkomst: 914 kronor.

12. DECEMBER En bibliotekschef ansöker om lönebidrag hos Arbetsförmedlingen för att kunna anställa Jenny på halvtid från januari 2020. 9 december slutar Jenny i den dagliga verksamheten.

Inkomst: 2 600 kronor (bostadsbidrag för oktober och november).