Vad syftar projekt till?

– Vi vill att läkarfacket i Kuba ska bli en mer självständig organisation så att de ska kunna gå med i det globala läkarfacket World Medical Association, WMA. 

Hur länge har projektet pågått?

– Det började 2018 och meningen är att det ska avslutas 2022. Projektet finansieras av Union to Union (facklig biståndsorganisation som får sina medel från Sida, reds anm) och vi har haft pengar för de första två åren. Nu har Sida gjort om sina regler och vi väntar på ett besked om finansiering för de kommande tre åren men det är osäkert hur mycket vi kommer att få framöver.

Hur ska ni lyckas skapa ett mer självständigt fack i en kommunistisk enpartistat där fack i vanliga fall inte får verka fritt? 

– Vi berättar hur det ser ut och fungerar i andra länder. Vi har möjlighet att se deras verksamhet och återkoppla. Det vore även en fjäder i hatten för den kubanska staten om de kunde gå med i det globala facket. I och med det så finns en möjlighet att påverka så att förbundet kan bli mer självständigt. 

Hur ser ni på utvecklingen i Kuba just nu?

– Det har antagits en del nya lagar och det finns en ny grundlag från 2019 som kan leda till att blir lite öppnare, men hur det blir i praktiken det är svårt för mig att uttala mig om. 

Fotnot: Det kubanska läkarfacket heter Sociedad Cubana de Medicina Intensiva y Emergencia, CMIE.