I 26 år var Carlos Romero Deschamps ledare för det mexikanska facket STPRM på statliga oljebolaget Pemex. 

I november i fjol lämnade han sin post, fem år i förtid, och försvann sedan spårlöst.

Carlos Romero Deschamps, som också varit en framgångsrik politiker i Mexiko, uppges ha förskingrat hundratals miljoner kronor från Pemex. 

Landområden – liksom fastigheter och fabriker – som facket officiellt har ägt har enligt medlemmar ”gått upp i rök” under Carlos Romero Deschamps tid som fackledare.

Vid en presskonferens på tisdagen, 7 januari, meddelade Santiago Nieto, chef för Mexikos finansiella underrättelsetjänst, UIF, att anklagelser även riktas mot familjemedlemmar och att amerikanska myndigheter samarbetar i utredningen.

Carlos Romero Deschamps och hans familj har bankkonton och tillgångar i USA. Den mexikanska regeringen har inte befogenhet att frysa konton i ett annat land och ber därför nu USA om hjälp.

Carlos Romero Deschamps målas upp som en historisk ledare och frågorna som alla ställer sig är hur oljefacket STPRM, med 120 000 medlemmar, ska leva vidare och vem som ska ta över makten.

Den spanska tidningen El País skriver att STPRM står inför ett vägskäl efter nästan åttio år med hegemoni och att nyckeln till Mexikos största företag står på spel.

Efter att Carlos Romero Deschamps försvann spårlöst skickade han en bild på sig själv till tidningen Milenio och uppgav att han gjort en ljumskoperation.

Mexiko har i årtionden haft fackföreningar med minimal insyn och fackliga ledare som stått nära den politiska makten.

För att ändra på detta införde regeringen i fjol, under vänsterpresidenten Andrés Manuel López Obradors styre, en reform som bland annat kräver öppna omröstningar vid val av fackliga ledare.

När Carlos Romero Deschamps försvann spårlöst tog Manuel Hernández, som tidigare var fackets finanschef, över posten.

Men nu har arbetsmarknadsdepartementet förbjudit honom att ta över som ledare för facket eftersom han inte valts enligt det nya regelverket.

Ytterligare tre tänkbara kandidater till posten har stoppats, skriver bland annat tidningen 24 horas.