Antalet salonger som finns med på sajten Thaimassageguiden har mellan 2009 och 2018 stigit från 297 till 956. Det är gatutidningen Faktum som tittat närmare på thaimassagebranschen i Sverige.

Hur många av salongerna som även bedriver sexhandel vet ingen.

Men enligt tidningen anser sig de seriösa salongerna vara i minoritet, och efterfrågan på sexuella tjänster så pass hög att de måste skylta med att de inte säljer sex.

– Jag orkade inte längre. Jag tröttnade på allt det negativa, kränkningar och förfrågningar, säger Wararat Cherdsaphu, som tidigare drev en salong i Eskilstuna men nu lämnat yrket till Faktum.

Vissa män har vägrat lyssna.

– Trots att man säger klart och tydligt att de ska lägga sig på mage och ha handduken över sig så ligger de helt nakna på rygg när man kommer in. Jag har kastat ut flera kunder eftersom de inte respekterar ett nej och fortsätter tjata.

Utifrån tips och annan information har ändå polisen kommit fram till att ett fyrtiotal thaimassagesalonger i västra Sverige erbjuder sex.

Och för två år sedan kom polisen i Stockholm fram till samma siffra.

Många förundersökningar läggs ned. Manliga poliser gör ibland så kallade provköp, det vills säga köper massage för att sedan se vad som händer.

Enligt Faktums uppgifter så gjordes i slutet av 2018 flera provköp hos två salonger med samma ägare i Uppland. Vid 17 av 18 köp erbjöds poliserna sexköp. Här blev det fällande dom, och där framgår att det skett minst 1 250 sexköp under tio månader, på en enda salong.

Ägaren dömdes för grovt koppleri till fängelse i två år och två månader. I utredningarna kring de andra misstänkta salongerna figurerar liknande siffror.

2 400 sexköp på ett år vid en salong. 2 700 år på en annan.

Samtidigt som antalet salonger ökat har tillvägagångssättet för att komma in i Sverige för att jobba på en thaimassagesalong ändrats, enligt Faktum.

Allt fler kvinnor söker uppehållstillstånd för att besöka en vän, i stället för som tidigare, anknytning oftast i form av en verklig eller påhittad relation med en svensk man.

Det här innebär sämre kontroll eftersom den som kvinnan vill besöka aldrig intervjuas.