Ibland frågar männen rakt ut. Ibland visar de med händerna vad de vill. Ibland stirrar de bara tyst på henne.
– Jag älskar mitt jobb. Men det är thaimassage jag sysslar med. Inget annat, ­säger Apen som nu stänger sin salong eftersom hon inte orkar få ännu en ­fråga om hon säljer sex.

Apen, som är i 40-årsåldern, har precis tömt salongen som ligger centralt i en småstad någonstans i Mellansverige. Efter närmare fem års arbete orkar hon inte mer. Hon säger att hon hade anat att frågan skulle komma, när hon och maken bestämde sig för att lämna Stockholm och flytta ut på landet.

Men en orsak till flytten var att hon skulle kunna utöva sitt yrke utan att bli nerringd av män som vill ha sex. För det var när hon jobbade på en salong i Stockholm som hon mötte den första ”dåliga” mannen, som hon kallar dem.

– Jag pratade knappt svenska då, men det kom in en man som tydligt visade vad han ville när han låg där. Och att jag skulle hjälpa till. Jag gav honom en burk, han trodde det var vaselin och började ta på sig själv.

Men det var ett starkt liniment. Hans ending blev inte så happy.

– Jag var så arg. De andra tjejerna hjälpte honom. Jag sa att han gärna fick polisanmäla, men det ville han inte.

Hon slutade. Och så flyttade de hit, ut på landet.

– Vi tänkte att det där var ett Stockholmsfenomen. Att folk på landsbygden inte är lika oförskämda, säger hennes man Erik.

Men det dröjde bara ett par månader innan det första samtalet kom, även här, i den lugna och lantliga idyllen. Sedan har det bara fortsatt, vissa perioder mer. Andra mindre. Men en gång i veckan hör någon av sig, säger hon.

Apen läste svenska för invandrare på förmiddagarna, och arbetade på salongen på eftermiddagar och kvällar.

Hon började se mönster. Män som ville komma efter klockan tre under vintern visade sig ofta vilja ha sex. Män som inte kunde beskriva var de hade ont visade sig också ofta vilja mer. Och så självklart män som lät som ”vanliga” kunder, men som under massagens gång tog tag i hennes händer, blottade sitt kön eller la sig med händerna bakom huvudet och iakttog henne medan hon jobbade i olika ställningar. Ibland kommenterade de hennes kropp. Ibland stirrade de bara tyst. Någon gång har hon fått tvätta bort fläckar på de mjuka byxorna kunderna ska ha på sig under massagen.

Män från olika städer i Sverige. Och män från den här lilla staden.

En lokal företagare kommer alltid efter att hans fru fått massage. Han gör inget direkt. Men han pratar om vilka sexuella problem han och frun har. Hur han provat Viagra. Och vilken sorts sex han har köpt i Thailand, när han och frun varit där på semester ihop.

– Män här pratar om thaitjejer som vore vi en och samma person. Att vi alla kommer från Phuket, där de här männen varit på semester. Och de verkar tro att bara de betalar, kan de göra vad som helst.

Oftast är hon ensam i salongen. Med tiden har hon hittat strategier. Det finns andra egenföretagare i byggnaden som känner till hennes så kallade arbetsmiljö. De kan hosta till om de hör något som börjar spåra ur inne hos Apen.

Hon brukar också säga att hennes man jobbar som polis, trots att han är hantverkare. Hon har börjat stirra tillbaka när män ligger och tittar på henne. Och hon kräver pengarna först, och sedan får de en riktigt hård massage där hon bara använder fötterna om de visar sig tillhöra den ”dåliga” skaran.

Men sedan något år tar hon inte emot manliga kunder överhuvudtaget.

Ändå orkar hon inte mer. Männen slutar inte ringa, eller komma in. Hon upprepar att de är dumma i huvudet, men hon vill inte tjafsa mer. Det tar för mycket energi, och tjafset kostar eftersom det blir på bekostnad av andra kunder.

Så nu är det slut med salongen.

– Jag har varit väldigt arg när jag kommit hem. Det går ofta ut över min man. Men jag har också grubblat mycket. Varför gör män så här? Varför tror de att de kan köpa mig bara för att jag kommer från Thailand?

Hon har ringt runt till andra thaimassagesalonger i närheten den senaste tiden för att leta jobb. Men hon har inte hittat någon där de garanterar att ingen säljer sex. Apen vill ha den garantin. Nu lämnar hon det yrke hon är utbildad till, och har jobbat med tidigare i Bangkok.
Snart ska paret flytta igen. Över 50 mil bort. Eventuellt kan Apen få jobb på en livsmedelsfabrik på den nya orten.

– Jag älskar mitt jobb. Jag blir så glad när jag ser att någon som har ont blir bättre, säger hon och pekar mot hjärtat. Men det känns också jätteskönt att ha stängt.

FOTNOT: Apen och Erik heter ­egentligen något annat.

Thaimassörer

Varken fack ­eller myndigheter ­hjälper massörer

En thaimassör som har egen firma är rätt utlämnad. Varken Arbetsmiljöverket, fack eller arbetsgivarorganisationer gör något mot kunder som kräver sex.

Var femte salong som sysslar med thaimassage i Malmö erbjuder ”happy ending” – massage som slutar med utlösning. Det visar en rundringning som tidningen Sydsvenskan gjorde i början av augusti.

Att köpa sex är olagligt, och kan ge sex månaders fängelse.

Gränspolisen i Skåne säger till Sydsvenskan att man får in massor av tips om pågående prostitution på salongerna. Men ärendena prioriteras inte.

Polisen i det län där Apen har verkat, är tvärtemot mycket angelägen om att få in fler tips.

– Generellt får vi in väldigt få tips om prostitution. Och än färre anmälningar. Jag vill verkligen uppmana till anmälningar. Även om det rör sig om obehagliga kunder. En kund som kommer med grova sexuella anspelningar eller begär att få köpa sex och kanske blir hotfull kan ju vara en potentiell gärningsman i någon annan utredning, säger en polisman som arbetar i Apens län.

Han har också varit med och bedrivit spaningsarbete mot just thaimassagesalonger i länet.

– Det förekommer sexhandel, men än mer fördomar. Jag har granskat väldigt utförliga tips som slutat i att det inte varit mer än ordet thaimassage på en skylt, vilket fått någon att polisanmäla.

I och med att de flesta thai­massörer är egenföretagare, som Apen, har de inte mycket att hämta hos till exempel Arbetsmiljöverket.

– Hon är sin egen arbetsgivare och vi har i detta fall inte tillsyn, säger Mikael Syk, jurist på myndigheten.

Fackförbundet Handels som organiserar människor inom friskvårds- och skönhetsbranschen hjälper bara medlemmar, det vill säga anställda. Och inte heller hos Kroppsterapeuternas riksförbund, det största yrkesförbundet för bland annat massörer med 4 500 medlemmar, finns en enda thaimassör.

Enligt sajten Thaimassageguiden finns i dag närmare 500 thaimassagesalonger i landet (och då är inte alla registrerade där).